Omaehtoinen luottokielto taas tapetilla – kesä, sadekeli ja netti edesauttavat tässä
Mitä omaehtoinen luottokielto yleensä ottaen edes tarkoittaa ja mikä sen konkreettinen hyötypolitiikka on? Ensinnäkin omaehtoisen luottokiellon merkintä vähentää merkittävästi hitaasti kasvavien identtiteettivarkauksien riskiä. Identtiteettivarkauksia tapahtuu päivittäin, mutta pitäisikö siihen varautua etukäteen? Ja klassinen kysymys on, että koska se sattuu minun kohdalleni – varsinkin sillä mentaliteetillä ajatteleville, että ”enhän minä mokaa ja olen tarkka varsinkin näissä asioissa”?
Vaikka et olisikaan hukannut lompakkoa tai tilannut netistä mitään luottokortilla, voi vahinko osua kohdalle muullakin tavalla. Ja nyt puhutaan ”käänteisestä lottovoitosta”. Painajainen voi alkaa pikkusiivouksen yhteydessä, kun viet ne vanhat lehdet lehtikeräykseen ja siellä joukossa on muutama vanha lasku. Ja sitten joku limanuljaskasta penkoo ne läpi ja laskuista sekä vanhoista virallisista kirjeistä voi löytyä yllättävän paljon henkilötietoja kuten nimi, osoite, henkilötunnus ja muita yksilöitävissä olevia tietoja, joita voi yhdistää julkiseen puhelinnumeroon ja sähköpostiin. Ja sitten tämä joku limanuljaska voi alkaa tilata toisen nimiin henkilötunnuksen avulla tavaroita laskulle.
Silloin se painajaiskeitto on valmis.
Suojaa itsesi ylivelkaantumiselta
Identtiteettivarkauksien lisäksi usein hyvä syy omaehtoisen luottokiellon hakemiselle on itsensä suojaaminen turhilta pikavipeiltä tai kokemuksen tuoma viisaus suojata itseään turhilta luotollisilta heräteostoksilta. Tämä siis siinä tapauksessa, mikäli koet kuuluvasi tähän riskiryhmään, etkä yksinkertaisesti osaa kontrolloida Hobby Hall -tilailua tai rahan käyttöä yleensäkään.
Omaehtoisen luottokiellon hakeminen
Luottokiellon hakemiseksi voi ottaa yhteyttä joko Suomen Asiakastietoon tai Bisnode Finlandiin. Suomessa omaehtoisen luottokiellon hakeminen on laillista nykyään vain itselleen ja hakemisen voi tehdä netin kautta. Suomen Asiakastieto puhuu Oma-luottokielto turvamerkinnästä. Siitä saa virallisen todistuksen ja se lähetetään ilmoitettuun osoitteeseen. Suomen Asiakastiedon luottokielto-merkintä maksaa 19,95 euroa, eikä sen hankkimiseen tarvitse muuta kuin antaa omat tiedot ja maksaa todistus verkkopankissa tai luottokortilla.
Homma hoituu myös MyBisnode -palvelussa
MyBisnode -palvelussa tämä varmistuu vahvalla tunnistautumisella kohtuullisen yksinkertaisesti. Omaehtoisen luottokiellon voi maksaa verkossa ja tallentaa todistuksen itselleen vielä esim. PDF-muodossa käyttöä varten. Mielenrauhaa ja turvaa tällä saa kahdeksi vuodeksi 15,95 eurolla eli kustannukset ovat sen 66 senttiä kuukaudessa.
Vapaaehtoinen luottokielto on voimassa sekä Suomen Asiakastiedolla, että Bisnodella kaksi vuotta kerrallaan. Uusiminen pitää tehdä erikseen ja kiellon voi poistaa myös sen voimassa oloaikana.
Luotollista sopimusta tehtäessä luotonmyöntäjä, joka käyttää Suomen Asiakastieto Oy:n tai Bisnoden henkilöluottorekisteriä, näkee asetetun merkinnän. Suomen Asiakastiedon mukaan on luotonantajia, jotka eivät kuitenkaan myönnä luottoa kiellon hakeneelle henkilölle todistuksesta huolimatta.
Luottokorttia voi estosta huolimatta käyttää normaalisti, mutta netissä tehtävä luotollinen sopimus – kansakielellä kulutusluotto tai laina – ei yleensä tai näinä päivinä onnistu juuri ikinä.
Omaehtoinen luottokielto ja elämäntilanteen muuttuminen
Elämäntilanteet vaihtuvat ja omaehtoinen luottokielto ei tarkoita sitä, että olisi kahdeksi vuodeksi täysin vailla luottomahdollisuuksia. Saatua todistusta voi käyttää myös luoton saamiseen. Hyvä keino on ottaa älypuhelimella kuva omasta todistuksesta, jota voi sitten käyttää lainaa hakiessa tai ostoksilla käydessä.
Vapaaehtoinen luottokielto on voimassa sekä Suomen Asiakastiedolla, että Bisnodella kaksi vuotta kerrallaan. Uusiminen pitää tehdä erikseen ja kiellon voi poistaa myös kesken kaiken tai sen ollessa voimassa.
Oma luottokielto – merkinnästä huolimatta valppaana pitää pysyä
Omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta omien tietojen käyttöä pitää seurata huolellisesti ja ottaa tarvittaessa nopeasti yhteyttä luotonmyöntäjään sekä Suomen Asiakastiedon tai Bisnoden asiakasneuvontaan. Mikäli tietoja yritetään käyttää, saa tästä ilmoituksen omaan sähköpostiin.
Suomen Asiakastieto tai Bisnode ei vastaa tietojen väärinkäytöstä aiheutuneita vahingoista.
Luottokielto vaikeuttaa identtiteettivarkautta, mutta ei estä sitä täysin. Varkauden sattuessa kannattaa sulkea luotto- ja pankkikortit sekä siinä samassa ilmoittaa pankkiin sattuneesta varkaudesta. Jos myös puhelin on kadonnut, kannattaa olla heti yhteydessä omaan teleoperaattoriin.
Pahimmillaan voi joutua maksamaan useita aiheettomia laskuja tai selvittää, kuka ne maksaa ja sopasta tulee vähintäänkin sekä helpoimmillaan niitä harmaita hiuksia. Luottotiedot voivat myös mennä ja tämän seurauksena syntyä mainehaittaa ja kuten yleisessä tiedossa on, ilman luottotietoja tallaajan on vaikea tallata tai hiihtää. Et saa edes pientä lainaa pankista saneeraukseen tai olohuoneuudistukseen, saati vakuutusta tai luottokorttia.