Oletko vailla opintolainaa tai tarvitsetko lisälainaa sen päälle? Haluaisitko jättää enemmän aikaa itse opiskeluun pennin venyttämisen sijasta ja panostaa 100%, että saat tutkinnon valmiiksi?
Opintolaina on fiksu päätös, sillä se on tällä hetkellä edullisin mahdollinen laina ja se tuo Suomessa opiskelevalle vähintään 18-vuotiaalle 650 euron / kk -lisän muiden tukien päälle.
– Voit hakea valtion takaamaa opintolainaa Kelan sivuilta, mutta jos etsit toisen tyyppistä lainaa, jatkahan lukemista, niin törmäät sellaiseen pian.
Tai oletko jo hyödyntänyt opintolainan, mutta tarvitset silti lisää lainaa ja olet harkinnut päätöstä tarkasti? Ylivelkaantumisesta ei voi koskaan varoittaa liikaa, joten suosittelemme aina lainaamaan vastuullisesti: Olit sitten opiskelija tai et.
- Vertaa opiskelijan pikavipit täältä ja pidä huolta, että päädyt parhaaseen tarjoukseen.
Mistä lainaa tai kulutusluottoa opiskelijalle muualta netistä?
Jos et pärjää opintotuella ja opintolainalla, suosittelemme ensin miettimään kulutustottumuksia. Laitatko yleensäkään ylös, mihin rahaa menee? Vastaamalla mielessä tähän kysymykseen, on oikeastaan hyvä keino startata prosessi käyntiin.
Varsinkin AMK- tai Yliopisto-opiskelijoilla rahaa saattaa mennä esimerkiksi illan rientoihin hiukan liikaa, vaikka sen hauskuutta ei voi kiistää. Osa tapahtumista on myös puolipakollisia, sillä yhteisössä pysyminen on tärkeä osa opiskelua ja tulevaisuuden kontaktiverkoston luomista samalla.
Jos et pysty säästämään mistään ja koet, että kaikki kulut ovat osa opiskelijan perusarkea, saatttaa mielessä käydä ajatukset: ”Mistä nyt pikavippi heti vai lainaisinko kaverilta pari sataa?”. Joskus pienelle vipille voi olla paikkansa, mutta emme suosittele ketään ottamaan pikavippiä ainakaan ilman todellista tarvetta.
- Tämä ei nimittäin sinänsä paranna tilannettasi, vaan kulutat luultavasti enemmän ja saat opintolainan päälle myös pikavippivelat. Ei kuulosta kauheen hyvältä diililtä, eihän?
Lainan ottaminen kannattaa ainoastaan siinä tapauksessa, jos hyödynnät jonkun korottomista ensilaina -tarjouksista, eli otat lyhytaikaisen lainan ja sillä on oltava joku järkevä perustelu. Esimerkiksi vaikka laina takuuvuokraan tai rastiin jääneiden laskujen maksaminen saattaa olla riittävän hyvä syy ottaa väliaikaista ja lyhytaikaista (mielellään) korotonta lainaa.
Jos haet pikavipin opiskelijana, niin:
- Älä tee tästä kuitenkaan tapaa
- Tiedäthän, että velkakierre on monen ongelma, jonka kanssa joutuu kamppailemaan vuosikausia
- Hyödynnä kaikki mahdolliset ilmaistarjoukset
- Laske ensin, harkitse ja hae laina vasta sitten
Pikavipeistä on luultavasti kuitenkin aikaisemmin varoteltu tarpeeksi ja mediassa niistä luodaan aina vain rumempaa kuvaa. Kaikki muut lainat menee, mutta vippaus ei ole muodissa. Nyt kuitenkin tiedät nuorena ja fiksuna, että lainaamista kannattaa harkita ja siinä ei ole mitään vikaa, kun pystyt maksamaan velat takaisin ilman maksuhäiriömerkintöjä.
Paras vaihtoehto opiskelijalle 100 – 4000 euron pikavipille – tai ennemminkin joustoluotolle – on 5 tähden Credit24. Palvelussa on alhainen 19 vuoden ikäraja, kun keskimäärin palvelut edellyttävät 20 vuoden ikää.
- Ensimmäinen laina kuukaudeksi: 0% korko ja 0€ kulut
- Ei ollenkaan nostopalkkiota tai ikäviä tilinhoitomaksuja – eikä epäselviä lisäkuluja
- Saat tietää päätöksen heti ja rahat siirretään siinä samassa
- Joustava luotto, jonka avulla paikkaat kaikki yllätyskulut
- Toimii hyvin opintolainan lisänä tai ilman sitä
”Credit24 on paras joustoluotto opiskelijalle – kuten myös kaikille muille – erityisesti pienempiin rahoitustarpeisiin.”
Lue lisätiedot palvelusta täällä.
Välityspalvelusta saatat saada pankin lainan, jonka korko on pieni
Jos olet hoitanut raha-asiat hyvin, voit kokeilla lainojen kilpailuttamista myös 5 tähteä ansainneessa Rahoitu -palvelussa. Sen ikäraja on vain 18 vuotta ja palvelu on ilmainen käyttää. Tämä tarkoittaa, että voit pyytää omat lainatarjoukset* maksutta sitoutumatta mihinkään.
*Voit saada jopa yli 10 lainatarjousta yhdellä lainahakemuksella!
- Lainasummat 2000 – 60.000 euroa ilman vakuuksia
- Kilpailuttaa sinun puolesta pankit ja tekee lainaamisesta helpompaa
- Voit verrata kilpailutetut tarjoukset ja päättää, minkä niistä otat
- Jos yksikään ei natsaa, niin anna asian olla – ei sitoutumispakkoa
Voit tutustua tarkemmin, kuinka välitysfirma toimii ja katsoa tarvittavat tiedot täältä.
- Se on yksi harvoista paikoista, josta voit saada vielä lainaa 18-vuotiaalle, muutama muu K18 -lainapalvelu löytyy myös tarjonnasta, mutta palvelut ovat järjestäen nostaneet ikärajojaan vuodesta 2012 lähtien.
Voinko saada opintolainaa ulkomaille?
Kyllä voit ja jos opiskelet korkeakoulututkintoa ulkomailla, voit saada suuremman opintolainan, joka vastaa 800 € / kk summaa.
Opintolaina nostetaan tyypillisesti kahdessa erässä joka vuosi, mutta ulkomailla opiskeleva tai vähintään 12 kuukauden jatko-opintoja suorittava voi nostaa koko lainan kerralla. Saat myös opintotukea ulkomaille, tästä voit lukea lisää Kelan palvelusta täältä.
Voit myös käydä omassa pankissa ja kertoa tilanteesi, niin opintolainan saamisen kohdalla ei pitäisi olla mitään ongelmia, vaikka suorittaisit tutkintoa toisella puolella maapalloa.
Korko ja verovähennys
Opintolainan korko sovitaan pankin kanssa ja maksat sen takaisin pankille opintojen päättymisen jälkeen. Maksuaika on joustava, mutta myös tämä neuvotellaan pankissa.
Opintolainalaskuri on kätevä työkalu, jonka avulla korkokulujen laskeminen käy näpsäkästi. Huomioi myös, että korkoavustus -mahdollisuus on olemassa tietyin ehdoin: lue tarkemmat tiedot täältä.
Pidä mielessä: Jos taloudellinen tilanne on hyvä, onnistuu lainan takaisin maksaminen myös yhdellä kertamaksulla. Tyypillisesti laina maksetaan kuitenkin osamaksulla.
Jos saat tutkinnon purkkiin määrätyssä ajassa ja alat lyhentämään opintojen aikana ottamaasi lainaa, saat tietyillä ehdoilla verotuksessa hyötyä opintolainavähennyksestä.
Uusille opiskelijoille tätä ei kuitenkaan enää myönnetä, mutta sen sijaan saat opintolainahyvitystä.
Lainavähennysoikeus on mahdollista aikaisintaan valmistumisen jälkeen seuraavana kalenterivuotena. Lue opintolainalyhennyksestä lisää täältä. Tämä on hieman ”monimutkainen” etu, niin kuin monet asiat tuppaavat olemaan, erityisesti mitä verotukseen tulee, joten ymmärrät sen paremmin edellisen lauseen linkin kautta Kelan (tai Veron myös) verkkosivuilta.
Kokemuksia – Lisärahoitus tutkintovaiheessa
Millaisia keinoja sinä olet käyttänyt opiskeluiden lisärahoittamiseen ja mitä voisit suositella muille opiskelijoille?
Astuitko johonkin sudenkuoppaan ja tekisitkö jälkeenpäin jotain toisin kuin aikaisemmin? Kertoisitko omat kokemukset kommentoimalla alapuolelle – siitä olisi suuri apu muille opiskelijoille tulevaisuudessa.
Kaikki kommentit, palaute ja jokainen kokemus otetaan vastaan.