Vippien euromäärä kasvoi viime vuoden 4. neljänneksellä jopa 58%

Pikavippien euromäärä nousi merkittävästi vuoden 2015 viimeisellä vuosineljännäksellä verrattuna aikaisemman vuoden vastaavaan.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan vippejä myönnettiin noin 64 000 000 eurolla ja yhteensä yli 118.000 kappaletta kotitalouksille.

Euromääräisesti mitattuna viimeisen vuosineljänneksen aikana otettujen pienlainojen määrä nousi jopa 58%, kun verrataan edellisen vuodeen vastaavaan ajanjaksoon. Jos taas verrataan vuoden 2013 viimeiseen neljännekseen, laski määrä noin 26:lla prosentilla.

Keskimääräinen pikavipin summa oli 541 € ja lainan lyhennysaika oli keskimääräisesti noin 165 vuorokautta.

Nämä muutokset ovat suora seuraus kesäkuun ensimmäinen päivä vuonna 2013 voimaan astuneesta vippien korkokattolakimuutoksesta, jossa kaikille pikavipeille, pikaluotoille ja pikalainoille asetettiin korkokatoksi 51 prosenttiyksikköä.

Lainaajat maksoivat ottamistaan pikavipeistä neljännen neljänneksen aikana noin 9 000 000 € kuluja, sisältäen kaikki kulut kuten lainan avausmaksut, tilinhoitomaksut, varsinaisen koron sekä muut mahdolliset kustannukset.

Tämä on hieman yli 28 % enemmän kuin se oli vuonna 2014. Pikaluottoihin kohdistuvat kulukustannukset olivat 4. neljänneksen aikana 13 % kaikista myönnetyistä lainoista.

Vuonna 2015 tilastoissa oli enää mukana alle 50 pikavippiyritystä, kun vielä muutama vuosi sitten määrä oli lähes kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Myös tämä on suora seuraus korkokattolakiasetuksen voimaan tulemisesta.

Uusi lakiasetus pisti monet yritykset laittamaan lapun luukulle ja kolmannes palveluista sulki palvelunsa välittömästi.

Vain pieni osa tarjoaa nykyään tavanomaisia pikavippejä ja osa on muuttanut lainansa käyttöluotto- tai joustoluottomalliseksi.

Joustoluottoja on ollut alun perin tarjolla vain pankkien toimesta, mutta nyt myös pikalainantarjoajina tunnetut yhtiöt ovat ryhtyneet tarjoamaan niitä, voit lukea lisää joustoluotoista täältä. Joustoluotto on huomattavasti vanhaa vippiä edullisempi lainamuoto.

 

Suomen luottokanta pysyi ennallaan vuonna 2015

Suomen luottokanta pysyi muuten noin 96 miljardissa eurossa vuoden 2015 lopussa.

Uusia lainoja kotimaisten pankkien ja lainoittajien toimesta myönnettiin yhteensä noin kahdella miljardilla eurolla.

Kaiken kaikkiaan Suomen luottokanta koostui vuoden 2015 lopussa 28 miljardin antolainauskannasta, 4 miljardin rahamarkkinapapereista ja 64 miljardin joukkovelkakirjoista, tämä kaikki käy ilmi Tilastokeskuksen laskelmista ja tilastoista.

Luotonsaajasektoreittain jaoiteltu antolainaus vuoden 2015 lopussa Suomessa:

antolainauskanta prosentein suomessa 4. neljänneksen lopussa vuonna 2015

 

 

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi

Olethan ihminen? *