Raha-asiat kuntoon kertaheitolla – 5 vinkkiä

Oletko onnistunut saamaan raha-asiasi solmuun tai haluaisitko muuten vain kontrolloida kuluttamistasi tarkemmin?

Rahan kuluttaminen on helppoa ja hauskaa, sen takia monet elävätkin yli varojensa. Kontrolli on välillä vaikea pitää, sillä heräteostoksia on tarjolla joka tuutista.

Myös kaupasta tarttuu helposti mukaan karkkia, juustoja ja muuta sellaista mitä et edes välttämättä tarvitse, näihinkin saa kulumaan kuukaudessa jo yllättävän paljon rahaa.

Kannattaa myös miettiä terveysvaikutuksia, usein mukaan tarttuu jotain kallista ja samalla epäterveellistä. Jos eliminoit turhat ostokset, säästät rahaa ja se näkyy pitkässä juoksussa myös terveydentilassasi.

Nyt kun netti on täynnä erilaisia lainatuotteita, kuten pikavippejä, kulutusluottoja, tililuottoja ja luottokortteja, on rahaa saatavilla helposti myös silloin kun oman tilin saldo on nollassa.

Vaikka useimmille ajoittaisesta rahan lainaamisesta on merkittävästi hyötyä, on myös olemassa ongelmaryhmä, jotka eivät pysty tai osaa kontrolloida rahan käyttöään.

Ihan jokaisessa tapauksessa lainaa ei edes välttämättä tarvita, jos sellaisen aikoo ottaa, kannattaa todella pysähtyä miettimään onko se pakollista ja mihin rahat aikoo todellisuudessa käyttää.

 

Listasin 5 vinkkiä, joita noudattamalla pääset paremmin jyvälle omasta kulutuksestasi ja samalla näet konkreettisesti mihin rahat uppoavat ja mitä voisi karsia pois.

Kun aloitat karsimisen heti, voi matkasi kohti parempaa taloudellisesta tasapainoisuutta alkaa välittömästi!

 

1. Ota kynä käteen ja pysähdy miettimään.

Ensimmäisenä on syytä miettiä, mihin olet käyttänyt rahaa viimeisen kuukauden aikana ja kuinka paljon. Tarkoilla summilla ei ole merkitystä, mutta miettimällä viimeisen kuukauden ostoksiasi, hahmotat karkeasti mihin rahaa on palanut kaikista eniten.

Tämän jälkeen voit miettiä, ovatko kaikki hankinnat todella olleet pakollisia ja samalla voit myös pohtia, onko kulutuksessasi havaittavissa kaavamaisuutta, eli meneekö rahaa selvästi enemmän johonkin tiettyyn kohteeseen.

Tee karkeat laskelmat lyijykynällä vapaamuotoisesti paperille ja mieti miten olisit voinut selvitä kuukaudesta vähemmällä kulutuksella. Tällä ei ole niin suurta merkitystä, sillä seuraavat kuukaudet ratkaisevat, nyt on aika aloittaa säästeliäämpi elämä.

 

2. Kulutuksen raportointi.

Seuraavaksi on aika aloittaa rahaliikenteen raportointi eli kirjata kaikki kulut ylös vähintäänkin euron tarkkuudella. Mitä tarkemmin laskelmat teet, sen parempi.

Tämä on ylivoimaisesti paras keino nähdä konkreettisesti mihin rahat kuluvat ja mistä karsimisen voi aloittaa.

Suosittelen myös kategorisoimaan kulutuksen esimerkiksi 8 eri kategoriaan:

  1. Vuokra/Laskut
  2. Ruoka (ulkona syöminen erikseen)
  3. Viihde
  4. Shoppailu
  5. Muut (shampoot, kynsilakat yms.)
  6. Alkoholi
  7. Matkustaminen (julkinen liikenne, auton kulut, taksit yms.)
  8. Koti (astiat, pesukone, remontti yms.)

Jos rahaa kuluu esimerkiksi huomattavan paljon alkoholiin, takseihin tai ulkona syömiseen, on näistä erittäin helppo aloittaa karsiminen.

Muista, että säästät samalla myös omaa terveyttäsi!

Jos et käytä ollenkaan alkoholia, voit luonnollisesti jättää tämän kategorian pois.

 

3. Jatka suunnitelmaasi lipsumisista huolimatta.

On aivan turha laittaa läskiksi heti, jos lipsut ja lankeat takaisin vanhalle tielle!

On normaalia ja ymmärrettävää, että välillä on vaikea pysyä suunnitelmassa, jos esimerkiksi stressi tai huolet painaa päälle.

Älä lannistu, vaikka törsäsitkin taas, päinvastoin voit olla tyytyväinen, sillä olet jo matkalla kohti tasapainoisempaa taloutta.

Ei kannata olettaa, etteikö matka olisi kuoppainen, vaan nauti siitä.

 

4. Pitkäjänteisyys on ehdottoman tärkeää.

Matka kohti parempaa ja tasapainoisempaa taloutta on pitkä ja sen pitäisi kestää käytännössä läpi elämän, joten pitkäjänteisyyttä vaaditaan.

Muista, että muutokset tapahtuvat hitaasti ja ”tuloksien” näkyminen ei tapahdu kuukaudessa eikä edes välttämättä vuodessa.

Vuoden päästä voit kuitenkin käydä läpi kuluneen vuoden raportit ja voit nähdä omin silmin, kuinka hyvin olet onnistunut.

Jos et ole tyytyväinen, voithan aina parantaa tästä!

 

5. Muista nauttia elämästä.

Elämästä nauttiminen on mahdollista, vaikka säästökuuri on päällä, usko tai älä.

Jos et nauti elämästäsi, niin säästäminen tuntuu varmasti tuskalliselta ja merkityksetttömältä.

Elämästä kun voi nauttia hyvin pienellä rahallisella panostuksellakin ja jopa ilmaiseksi, sinun vain pitää löytää oma ilmainen tie onneen.

 

Hyvin yksinkertaista, eikö?

Näillä eväillä pääset hyvään alkuun, mistään monimutkaisista asioista ei suinkaan ole kyse, vaan tärkeimmissä rooleissa ovat itsekuri ja pitkäjänteisyys.

Kun olet päässyt säästämisestä jyvälle, vain taivas on rajana, katso tästä lisää säästövinkkejä ja pian huomaat, että kerrytät kuukausi kuukaudelta enemmän rahaa tilillesi ja luottokortti-, osamaksu- ja pikavippilaskut loistavat poissaolollaan!

Onnea valitsemallesi palkitsevalle tielle!

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi