Rahan säästäminen -TOP10 Parhaat säästövinkit

Jokainen varmasti alkaa jossain elämän vaiheessa miettimään jos vaikka laittaisi euron tai pari sukan varteen. Tässä sinulle uutinen: mitä aikaisemmin säästämisen aloitat, sen parempi.

Olemme koonneet tälle sivulle helposti toteutettavissa olevia, hyvin realistisia arjen säästövinkkejä.

Rahan säästäminen pienillä tuloilla blogi on startannut ja parhaat säästövinkit ovat suoraan nenänne edessä. Nyt tarvitsee vain enää tehdä päätös ja aloittaa säästämään rahaa.Nyt ryhdytään siis tuumasta toimeen, laitetaan talous kuriin ja säästetään nelinumeroinen summa ylimääräistä vuodessa! Aloita säästäminen pienistä tuloista siirtymällä ensimmäiseen säästövinkkiin tästä.

Kuinka säästää rahaa kituuttamatta pienistä tuloista huolimatta?

Huomattavan monelle on muodostunut sellainen mielikuva, että säästämisen täytyy automaattisesti olla kituuttamista, mutta näin ei suinkaan ole.

On valitettavaa, että monet havahtuvat säästämään vasta yli 35 vuoden iässä (kirjoittaja tunnustautuu kuuluvansa tähän ryhmään). Mitä nuorempana sen aloitat, sen parempi, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä.


  • Inspiraationa kaikille nuorille (ja miksei meille vanhoillekin) voi olla esim. tämä Talouselämän artikkeli, joka todistaa, että voit olla eläkeiässä miljonääri laittamalla vain 5 euroa sivuun joka päivä.


Säästämiseen sisältyy monta eri ulottuvuutta ja siitä voi tehdä myös mielekkään harrastuksen, joka toki saattaa kuulostaa äkkiseltään hyvin vieraalta ajatukselta. Säästää voit vaikka yhdessä saman henkisten kavereiden kanssa.

Säästä rahaa helposti ilman, että siitä kärsii koko ruumis, sielu ja pää: rahan säästäminen sieltä täältä voi olla jopa mukava harrastus, kun tarpeeksi kierosti ajattelee

On hyvin tärkeää koota kaikki kulut kasaan ja miettiä, mistä voisi ihan ensimmäiseksi nipistää ja kuinka paljon

  1. Jos et tiedä, paljonko käytät rahaa kuukaudessa, aloita laskeminen heti seuraavan kuukauden ensimmäisestä päivästä lähtien.
  2. Tee tarkat laskelmat kaikesta, mihin eurosi laitat ja rakenna säästösuunnitelma seuraavaa kuukautta varten.
  3. Kun kaikki on mustaa valkoisella, on säästäminen huomattavasti helpompaa ja se ei ehkä tunnu enää niin kaukaiselta ja hankalalta toteuttaa.

Ilman laskelmia on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta tietää, mihin rahat uppoavat. Sitten vasta, kun numerot ovat nenäsi edessä, näet kokonaiskuvan helposti ja tämä auttaa sinut askeleen lähemmäksi säästämistavoitettasi.


Jostain se on aloitettava ja tämä voi hyvin olla se ensiaskel säästämiseen.


 

1. Säästä puhelinlaskussa kymppejä tai jopa satasia vuodessa

Valitse halvin puhelinliittymä. Koska olet viimeksi tarkistanut voisitko löytää halvemman liittymätyypin? Harva jaksaa nähdä vaivaa ja käydä liittymien hintoja läpi, mikä on hyvin ymmärrettävää.

Liittymien kilpailuttamisella voit säästää itseltä kymppejä ja koko perheeltä jopa satasia vuodessa. Tämä on todettu todeksi!Välillä se kuitenkin todella kannattaa, jos käytät kerran kahdessa vuodessa tunnin ylimääräistä aikaa, voit säästää merkittäviä summia laskussasi.

Liittymiin tulee usein muutoksia ja vaikka koet, että hinta on sinulle sopiva, voi toiselta liittymän tarjoajalta löytyä samanlainen paketti 5 – 10 euroa halvemmalla.

  • Erityisesti perheet (esim. 4 hengen perhe) voivat säästää jopa 100 – 200 euroa liittymän kilpailuttamisella.

Liittymän valitsemisella siis todella on merkitystä ja on harhaluulo, että kaikki olisivat saman hintaisia. Mieti myös tekisitkö esimerkiksi ulkomaan puhelut Skypen kautta ja minimoi ehdottomasti kaikki kalliit palvelut.

Esimerkiksi taksin tilaaminen Suomessa maksaa maltaita per yksi puhelinsoitto! (Niin maksavat kyllä taksitkin). Jos kuitenkin tilaat taksin, kannattaa käyttää tähän mobiilisovellusta (mikäli omistat älypuhelimen Internet-yhteydellä).

Tee liittymävertailu tästä ja vaihda halvempaan liittymään.

 

2. Kilpailuta sähkösopimus

Sähkösopimuksen kilpailuttamisella voit säästää pienellä vaivalla pitkän pennin. Sähkön kilpailutus ei maksa mitään, eikä siinä menee 10 minuuttia pidempään.

Kaikilla on aina oikeus vaihtaa sähkön tarjoajaa milloin tahansa, joten voit tarttua tähän välittömästi, mikäli koet Säästämisen perusaskel on sähkösopimuksen hinnan optimointi: aja alas kallis sähkö kilpailuttamalla sähköntarjoajat ja koppaa tilalle edullisin sähkötarjousmaksavasi turhan paljon sähkölaskua vuositasolla.

Tarkista kuitenkin, onko sähkösopimuksessasi määräaikaisuutta vielä jäljellä, jos näin on, irtisanomisesta saattaa aiheutua lisäkuluja ja yleensä on viisainta odottaa määräaikaisuuden loppumista.

Sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa kaikissa tapauksissa, voit kenties saada edullisemman sopimuksen, vaikka et kokisikaan maksavasi ylihintaa. Ryhdy siis toimeen!

Kilpailuta sähköntarjoajat täältä.


Vielä jopa yli 87 % suomalaisista kotitalouksista maksaa ylihintaa sähköstä!


 

3. Vertaa luottokortteja ja säästä – Valitse vuosimaksuton kortti

Luottokortti kannattaa vaihtaa vuosimaksuttomaan vaihtoehtoon, mikäli et koe nykyisen vuosimaksullisen kortin tuovan sinulle mitään etuja, joista hyötyisit aidosti ja mikä olisi todella sen rahan arvosta.

blankMyös korkopuolelta löytyy eroja ja niin myös ominaisuuksissa, joten kannattaa miettiä, millaista korttia todella tarvitset. Suosittelemme valitsemaan sellaisen kortin, jossa ei ole vuosimaksuja tai kiinteitä kuluja ja jossa on tarjolla korotonta maksuaikaa, esimerkkinä Norwegianin uutuus -luottokortti. Tässä on tarjolla jopa 45 vrk korotonta maksuaikaa ja muita hyviä etuja, ikäraja on 23 vuotta.

Mutta muista kuitenkin ensin vertailla ja mieti, mikä on sinulle tarpeellista ja mikä taas ei.

Vertaile luottokortit täältä.

 

4. Säästäminen lainan kilpailuttamisen kautta edullisempaan

Maksatko tällä hetkellä jotain lainaa pois, oli se sitten joustoluoto, kulutuslaina tai mikä tahansa pankin myöntämä laina?

Voit säästää myös lainatessa, niin nykyisessä vanhassa lainassa kuin uudessakin, valinta on sinunJos vastasit kyllä, sinun on syytä tietää, että voit vaihtaa monessa palvelussa vanhan kalliin lainan vastaavaan, mutta huomattavasti pienemmällä korolla. Kallista lainaa ei ole mitään järkeä maksaa ja lainavertailu on aina ilmaista.

Suosittelemme tutustumaan edullisiin vaihtoehtoihin ja jättämään ainakin kalliit ja painavat pikalainan tuottamat harkot hartioilta pois vaihtamalla ne esimerkiksi kulutusluottoon (korko alkaen 4% vuodessa).

Meidän monen vuoden kokemuksella voi sanoa, että jopa yli puolet suomalaisista voi löytää itselleen paremman lainavaihtoehdon.

Siirry vertailemaan lainoja tästä.

 

5. Internet-Laajakaistayhteyden päivittäminen

Kuinka pitkään sinulla on ollut käytössäsi sama nykyinen Internet-yhteys? Nopein nettiyhteys edullisesti -yhdistelmä kannattaa fiksata kuntoon joka vuosi. Se ei maksa mitään!

Vaihda nettiliittymä, valokuitu, nykyinen ADSL-yhteys tai kaapelimodeemi huippunopeaan verkkoon edullisesti ja säästä nettilaskussa.Verkkoyhteydet ovat ottaneet aimo askeleen eteenpäin viimeisten vuosien aikana, joten on suuri mahdollisuus, että maksat ylihintaa omastasi, mikäli et ole tehnyt päivityksiä viimeaikoina.

Kannattaa siis vertailla ja kilpailuttaa myös Internet-palveluntarjoajat, sillä on suuri mahdollisuus, että voit säästää tässäkin vuositasolla joitakin kymppejä tai mahdollisesti yli 100 euroakin.

Yllättävän moni suomalainen rullaa vielä 2 Mbit/s nettiyhteydellä ja vaikka se onkin riittävä, saattaa lasku olla jäänne jostain yli 5 vuoden takaa ja hinta olla 40-50 euroa kuukaudessa.

Nykyään saat puolella tuosta rahasta 5 kertaa nopeamman nettiyhteyden.

Olisikohan siis aika jo laittaa laajakaista uusiksi pienemmällä rahalla? Aloita se vertailemalla nettiliittymät ja laajakaistat täällä.

 

6. Karsi työlounas kokonaan tai osittain pois ja pakkaa omat eväät mukaan töihin

Lounaisiin uppoaa aivan poskettoman suuri määrä rahaa, kun sitä lähtee avaamaan esimerkiksi vuositasolla.

Jos kulutat vuodessa 42 viikon ajan (210 vuorokautta) keskimäärin 11 euroa per lounas (sisältäen kahvin), tulee lounaiden vuosikustannuksiksi 2310 euroa.

Tästä on mahdottoman helppo karsia vähintään puolet pois, joka päivä ei ole siis pakko syödä ulkona. Jos vierastat kokkaamista, niin sen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Edullisia reseptejä löydät täältä, jos penninvenytys maistuu – ja pitäisi maistua, jos luet artikkelia.

  • Jopa alle 2 euroa per herkullinen annos reseptien -kategoria löytyy edellä mainitusta linkistä, eikä tämä todellakaan tarkoita sahanpurun syömistä!

Pääset vähintäänkin 1000 euron vuosisäästöihin tätäkin kautta hyvin helposti.

Vuosien saatossa tästäkin kertyy ihan mukava potti sukan varteen, joka toki vaatii tiettyä kurinalaisuutta.

 

7. Yhdistämällä vanhat kalliit lainat yhteen lainaan

Oletko ottanut matkan varrella velkaa luottokorttilaskun, osamaksujen ja kenties vielä pienlainojen muodossa?

Tässä tapauksessa lainojen yhdistäminen on järkevintä, mitä voit tässä vaiheessa tehdä ja se on täysin maksutonta.

Nyt viimeistään yhdistät ne vanhat velkasyöppövipit samaan lainaan, tämän parempaa neuvoa ei ole ja yksikään säästö -bogi ei voi olla mainitsematta tästä.Netissä on monia lainapalveluita, jotka tarjoavat tähän mahdollisuuden ja mikä parasta, voit pyytää ilmaisen lainatarjouksen ilman pakollista sitoutumista.

Voit hakea myös pankista itsellesi edullisimman lainan, mutta kaikki netin kautta toimivat lainanvälityspalvelut kilpailuttavat useita eri pankkeja ja rahoituslaitoksia, joten säästät huomattavasti aikaa ja vaivaa käyttämällä näitä palveluita.

Jos yhdistät lainasi, kuukausilyhennyseräsi pienenee ja maksat vain yhtä laskua, tätä järjestelyä ei voi muuta kun suositella! Järjestä lainat uuteen uskoon yhdistelylainalla täällä.

Nyt kun olet säästänyt mm. näissä, tiedät luultavasti, kuinka jatkaa prosessia yhä pidemmälle ja lähteä jopa sijoittamaan säästöön kertyneitä varoja: vertaislainasijoittaminen Mintos -palveluun, riskittömämpi säästötili tai molemmat yhdessä osakkeiden kanssa voivat toimia tässä erinomaisena pohjana!

Muista kuitenkin pitää tilillä sen verran puskuria, että äkilliset rahaa vaativat tilanteet hoituvat käteisellä, ettet joudu turvautumaan luottoon.

Jos olet yhä epävarma tekemisistäsi, niin voit lukea aina jatkossa lisää meidän viikottaisia vinkkejä.

 

8. Valitse säästötili oikein ja säästä rahaa

Säästäminen uuden osakesäästötilin tai perinteisen säästötilin kautta kannattaaJos et ole osakesäästäjä, niin riskitön – tai erittäin vähäriskinen parhaan koron tuottotili on sopiva vaihtoehtolle sinulle. Korot ovat tällä hetkellä pieniä, mutta säästötili on aina parempi vaihtoehto, kun antaa rahojen maata tilillä tyhjän panttina tuottamatta mitään. Parhaimmatkin ovat liikkuvat vain noin prosentin tuntumassa (Instabank säästötili – jopa 0,80% korolla), mutta keskimäärin mennään selvästi alle puolen prosentin alapuolella, jopa ihan siellä 0,05 – 0,3 %:ssa.

Tässä siis vielä isompi syy, miksi tuottotili kannattaa avata ja 1.1.2020 OST eli Osakesäästötili on myös erittäin veroedullinen (tosin suosittelemme perehtymään tähän vaihtoehtoon tarkasti!) vaihtoehto ja sopii kaikille, jotka haluavat pääomalle tuottoa sekä erityisesti aloitteville sijoittajille, mutta myös konkareille.

Lue lisää Osakesäästötilistä tästä

Maksuton Osakesäästötili Nordnetissä antaa mukavat edut

  • Käy osakekauppaa ja nosta osinkoa verovapaasti
  • Talleta tilille jopa 50.000 euroa (mahdollista monesas eri erässä ilman kuluja)
  • Verojen maksu voitoista ja osingoista vasta, kun nostat rahat tililtä pois*

*Tämä ei ole ollut ennen mahdollista, joka on tuottanut harmaita hiuksia kaikille, joilla on ollut halua vero-optimoida sekä samalla syönyt niin kutsutun ”tammirallin” tuottoja.