Sijoittaminen on polku kohti vauraampaa tulevaisuutta

Oletko päättänyt alkaa sijoittamaan osakkeisiin tai rahastoihin?

Onneksi olkoon! Se on hieno ja arvokas päätös, joka on samalla varmasti yksi elämäsi viisaimpia päätöksiä.

sijoittaminen sopii kaikilleSijoittaminen on historiallisesti paras tapa saada rahalle tuottoa, joten mitä aikaisemmin sen aloitat, sen parempaan lopputulokseen pääset, kun ajatellaan sijoittamista pitkällä tähtäimellä.

Toisin kuin yleisesti luullaan, sijoittaminen ei vaadi kymmenien vuosien kokemusta arvopaperimarkkinoilta ja läjätolkulla rahaa.

Sijoittaminen sopii myös aloittelijalle eli missään nimessä pitkää kokemusta ei edellytetä, mutta jos tunnet jonkun kokeneen sijoittajan, ei konsultoinnista varmasti ainakaan haittaa ole.

Sijoittamisen voit aloittaa pienemmällä summalla ja se on samalla myös järkevin tapa aloittaa. Esimerkiksi kuukausisäästämisen pystyy nykyään aloittamaan vain pienellä summalla (Nordnet on Suomen suosituin kaupankäyntialusta verkossa ja tilin avaaminen sinne vie viitisen minuuttia). Voit avata tilin Nordnet -palveluun tästä.

Näin mahdolliset oppirahat, jotka saatat joutua maksamaan, jäävät pieniksi, etkä tee samoja virheitä enää toiste, kun pelissä on enemmän rahaa.

Kun sijoitat aina tietyn summan kuukaudessa, tulee kuvioon mukaan heti samalla ajallinen hajautus, joka on tärkeä osa pitkäjänteistä erittäin pitkän ajan sijoitussuunnitelmaa, jolla päästään suurella todennäköisyydellä erinomaisiin tasaisiin tuottoihin.

Jos olet kuitenkin jossain määrin jo harjaantuneempi hommassa ja talous on vakaalla pohjalla, voi sijoittamiseen ottaa myös vipua avuksi ja sijoituslaina voi tulla hyvinkin kannattavaksi, jos koet pystyväsi päihittämään lainan korot, markkinat ja inflaation, joka on hiukan vaikea yhtälö.

Suositteleme tosin lähtemään hakemaan sitä ihan pankeilta suoraan, koska korot ovat edullisemmat, jos verrataan verkon lainantarjoajien vastaaviin.

 

Sijoittaminen lyhyesti

Hyvin yksinkertaisesti selitettynä sijoittamisella tarkoitetaan eri rahoitusinstrumenttien ostamista ja myymistä, tavoitteena tehdä sijoitetulle rahalle tuottoa.

Sijoituskohteina voivat esimerkiksi olla arvopaperit, rahastot, johdannaiset, joukkovelkakirjat ja kiinteistöt.

Kaupankäynti onnistuu sähköisesti kaikkien paitsi fyysisten kiinteistöjen kohdalla.

Kiinteistösijottamisen maailmaan on kuitenkin nykyään mahdollisuus hypätä REIT-ETF:ien (REIT = Real Estate Investment Trust) kautta omistamatta mitään kiinteää.

REIT-ETF:t ovat Amerikassa tunnettuja niiden hyvistä osinkotuotoista ja monelta konkarisijoittajalta löytyykin oma REIT-salkku erikseen.

Kieltämättä näissä on aina oma hohtonsa, mutta sijoittamisen maailma on niin valtava, että sieltä löytyy kurkistamalla aika paljon muutakin kiinnostavaa.

Tämän lyhyemmin sijoittamista ei voi kiteyttää, sillä aiheesta tullaan julkaisemaan sivustolle loputtomasti tekstiä vuosien kuluessa.

 

Aloita osakkeisiin sijoittaminen maltillisesti, mutta tee se kuitenkin mahdollisimman pian

Kun aloitat suoran osakesijoittamiseen, kannattaa se aloittaa erityisellä maltilla ja mikä tärkeintä, ennen kuin käyt kauppaa lainkaan, kannattaa rakentaa oma kestävä sijoitussuunnitelma.

On ensinnäkin syytä miettiä, minkä takia sijoitat ja kuinka pitkän ajan sijoituksista on kyse. Suosittelemme myös ihan jokaiselle noviisille (ja itse asiassa ihan kaikille) starttaamaan tiedon hakemisen laadukkaalta sijoituskeskustelu -palstalta, joita löytyy esimerkiksi Kauppalehden -keskusteluosisosta.

Tämän jälkeen voit alkaa tutkimaan potentiaalisia ostokohteita ja on syytä miettiä aina laaserintarkkaan, minkä takia olet ostamassa juuri kyseisen yhtiön osakkeita.

Ei kannata kuitenkaan loputtomiin odottaa, sillä ”time is money” ja sijoittamisessa päästään parhaimpiin tuottoihin yleensä silloin, kun aikahorisontti on erittäin pitkä.

Mitä aikaisemmin siis sijoittamisen aloitat, sen enemmän onnistut kerryttämään rahaa säästöön, niin yksinkertaista se on.

Hyvän lopputuloksen kannalta on tärkeää noudattaa sijoitussuunnitelmaa kurinalaisesti ja tunteet eivät saa kontrolloida toimiasi lainkaan.

Jos tunteet tulevat peliin, saattavat ne sotkea koko paletin, joten pidä ne kurissa kaikin mahdollisin tavoin.

Myös pitkäjänteisyys on erittäin tärkeää, se on oikeastaan yksi tärkeimmistä asioista, mitä tulee sijoittamiseen.

Menestyneiltä sijoittajilta löytyy aina pitkäjänteisyyttä ja kaukokatseisuutta eli ei siis kannata seurata osakekursseja päivätasolla ja vähät välittää suurista heilahteluista, se on osa peliä ja on aina ollut.

Jos jossain maltti on valttia, niin on se erityisesti sijoittamisessa sitä ja vielä isolla V:llä.

 

Sijoittamisen ajoittaminen – onnistuuko?

sijoittamisen ajoittaminenTeoriassa toki onnistuu, kun arpa osuu kohdlale. Sijoittamisen ajoittamista ei kuitenkaan kannata yrittää, sillä kukaan ei pysty ennustamaan mihin suuntaan markkinat menevät.

Voit korkeintaan tehdä ajallisen hajautuksen, jolloin onnistut ostamaan arvopapereita myös silloin, kun niiden hinnat ovat alimmillaan.

Tällä tavalla osakkeen keskihinta salkussasi muodostuu pikku hiljaa väkisinkin alhaiseksi ja 15-20 vuoden jälkeen ei ole enää mitään merkitystä, ostitko osakkeita syklin huipulta vai pohjista, sillä olet ostanut niitä kaiken aikaa ja osto-ohjelmasi jatkuu yhä.

Sijoittamisen ajoittaminen on kuitenkin mahdollista, mutta hyvin moni siinä epäonnistuu.

Suosittelemme ajallista hajautusta, sillä se on kaikista varmin keino saavuttaa erinomaiset tuotot.

Se on myös huomattavasti helpompaa ja realistisempaa kuin onnistua ostamaan osakkeet syklin pohjilta täydellisesti kaikista alhaisimpaan hintaan.

 

Milloin olen valmis aloittamaan arvopaperisijoittamisen?

Arvopaperisijoittamisen aloitukseen ei tarvita mitään erityisiä valmiuksia tai ominaisuuksia ja kuka tahansa voi missä elämän vaiheessa tahansa tehdä ensimmäiset osakekauppansa.

Kaikista järkevintä on aloittaa sijoittaminen välittömästi.

Ajan merkitys sijoittamisessa on hirvittävän suuri

Jos esimerkiksi olisin itse ymmärtänyt sijoittamisesta jotain 18-vuotiaana, olisin nyt tähän mennessä säästänyt (14 vuodessa) pelkällä 100€ kuukausipanostuksella 27.032€ maltillisella 6,5% vuosituotolla.

Kaikista ihanteellinen tilanne on niillä, joiden vanhemmat aloittavat sijoittamisen heti lapsen syntymän jälkeen, sijoittamalla 100€ kuukaudessa 20 vuoden ajan, tulee se tuottamaan 6,5% tuotolla lapselle jopa 48.215€ potin.

Tuotto on laskettu tarkoituksella hieman alakanttiin, jotta numerot eivät ainakaan missään tapauksessa olisi liioiteltuja.

Älä siis aikaile ja mieti sen ihmeempiä, vaan astu arvopaperisijoittamisen maailmaan jo tänään.

Yleensä numeroiden avaaminen avaa viimeistään ihmisten katseen, kuinka kannattavaa sijoittaminen oikeastaan on.

Seligsonin tuottolaskurista pääset itse tutkimaan millaisia tuottoja voit saavuttaa sinulle optimaalisella kuukausittaisella säästösummalla.

 

Rahastosijoittaminen säästää aikaa

rahastosijoittaminen säästää aikaa ja mahdollistaa helpon hajautuksenJos olet epävarma osaamisestasi, tai et osaa päättää minkä yrityksen osakkeisiin isket rahasi kiinni, saattaa rahastosijoittaminen olla oikea ratkaisu.

Se on myös ylivoimaisesti paras keino säästää rahaa niille, jotka eivät halua käyttää aikaa pörssikurssien kyttäämiseen ja eri yritysten analysointiin.

Tutkiminen on yllättävän työlästä ja useampien yritysten samanaikainen seuraaminen vie päivätasolla pari tuntia aikaa päivästäsi.

Sen lisäksi että osakkeiden analysoimiseen menee huomattavasti aikaa, on se myös haastavaa ja aloittelijalle erittäin vaikeaa.

Käytännössä seuraamisen on jatkuttava kaiken aikaa, jos haluat pysyä kärryillä, miten sijoituskohteesi taival etenee.

Siksi ei ole ihme, että monet valitsevat helpot ja tuottavat sijoitusrahastot.

Rahastoihin sijoittaminen on toimiva tapa päästä käsiksi hyvään tuottoon ja hajautus tulee kaupan päälle ikään kuin itsestään.

Sijoittajalle tarjotaan useampia eri tyypin rahastoja, lisätietoa rahastosta löydät klikkaamalla sitä:

  1. Osakerahastot
  2. Korkorahastot
  3. Yhdistelmärahastot
  4. ETF-rahastot (Indeksiosuusrahasto, pörssinoteerattu rahasto)
  5. Hedgerahastot
  6. Hyödykerahastot

Rahastosijoittajan kannattaa valita mahdollisimman pienikuluinen vaihtoehto ja miettiä itselle sopiva riskitaso.

Kulujen optimoiminen on tärkeää, sijoitit mihin tahansa ja sillä on iso merkitys kokonaistuloksen kannalta.

Vaikka esimerkiksi prosentin heitto saattaa tuntua äkkiseltään pieneltä, on se todellisuudessa merkittävä määrä rahaa, jos sijoitushorisontti on kymmeniä vuosia.

Valikoimiin kuuluu korkeatuottoisia isomman riskin rahastoja ja myös vastaavasti rahastoja, joiden riskitasot ovat alhaiset, mutta myös tuotto on hillitympää.

Mieti tarkkaan riskitasosi ja hajauta rahasi useampaan eri rahastoon.

Esimerkiksi sijoittamalla 2023 eri maanosien rahastoihin saat jo riittävän määrän hajautusta.

Maantieteellinen hajautus on kiistelty aihe ja osa pitää sitä turhana.

Kirjoittajan mielestä se on kuitenkin kuin ilmainen lounas, ehkä olen lukenut liikaa sijoituskirjallisuutta, sillä sitä kautta olen tämän ajatuksen niellyt.

Kyse on puhtaasti riskienhallinnasta ja näin voit pienentää riskiäsi sijoituksissasi.

 

Parhaat sijoitusrahastot löytyvät helposti netistä

Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF-Indeksiosuusrahasto oli jälleen kerran tänä vuonna paras rahasto ja se pääsi jo kolmatta vuotta putkeen parhaisiin tuottonumeroihin, voit lukea lisää aiheesta Morningstarin artikkelista: ”2015 parhaat rahastot ja varainhoitotalot”.

Markkinat tarjoavat valtavan määrän eri rahastoja ja monet yltävät mahtaviin tuottoihin, joten Seligson ei ole suinkaan ainoa hyvätuottoinen tarjolla oleva rahasto, vaan se on yksi esimerkki sellaisesta.

On myös syytä pitää mielessä, että historian tapahtumat eivät ole koskaan tae tulevaisuudesta.

Kannattaa myös olla tietoinen, että isojen pankkien laatimat rahastot eivät ole välttämättä aina paras ratkaisu, vaikka niitä osataan kyllä markkinoida taitavasti ja tehokkaasti.

Ps. En saa Seligsonilta mitään komissiota, vaikka mainitsinkin sen tekstissä, se nyt vain sattuu olemaan vuoden 2015 paras rahasto.

 

Epävarma, mutta hauska tapa sijoittaa ovat Binäärioptiot

Tämä kappale on täysin irrallinen varsinaisesti aiheesta, eikä sinällään liity sijoittamiseen, mutta allekirjoittanut on testaillut ja todennut binäärioptiot ainakin viihdyttäviksi.

Tämän voi pitää täysin erillään tavanomaisesta arvopaperikaupasta, sillä siihen liittyvät huomattavasti isommat riskit ja sen voi rinnastaa omasta mielestäni uhkapelaamiseen.

Jos sen kuitenkin tekee oikein, on se oikein mainio ja ennen kaikkea viihdyttävä tapa tienata (tai useimmiten hävitä) rahaa netissä kohtuullisen pienellä vaivalla. Mitään suoranaista ”voittokaavaa” tähän ei ole antaa ja tuskin sellaista onkaan, tuurilla ovat allekirjoittaneen laivat seilanneet sanoisin, koska olen plussalla!

Jos et kuitenkaan tiedä, mitä olet tekemässä, on melkoisen suuri mahdollisuus, että jäät karvaasti tappiolle ja annat tuomion binäärioptioille siltä istumalta. Koko systeemi on rakennettu luonnollisesti myös niin, että talo jää aina loppupeleissä voitolle.

Jos aiot sijoittaa binäärioptioihin, kannattaa se miettiä vähän niin kuin kasinoilla pelaamisena, se minkä pistät rahaa likoon, saattaa ihan hyvin mennä sen siliän tien.

Tienaamismahdollisuuksia kuitenkin on ja harrastuksena binäärioptiot ovat mitä mainioimpia tapoja viettää viikonloppuehtoita, niiden tuoma jännitys on omaa luokkaansa ja siitä suorastaan nauttii. Jos digitaaliset optiot kiinnostavat, voi niitä lähteä testaamaan täysin riskittömästi leikkirahalla.