Valtakirja pankkiasiointiin: Kuinka sellainen tehdään?

Monelle – tai lähes kaikille meille – tulee joskus jossain elämänvaiheessa tilanne vastaan, jossa tarvitaan jonkun toisen henkilön apua henkilökohtaisten asioiden hoitamisessa. Yleisin tilanne, jossa valtakirjaa tarvitaan on pankkiasioiden hoitaminen.

Valtakirjan tekeminen saattaa kolahtaa korvaan negatiivisesti ja kuulostaa ensin vaativalta sekä lakiasiantuntemusta tai koulutusta vaativalta operaatiolta, mitä se ei todellisuudessa ole. Se on oikeastaan hyvin yksinkertainen ja nopeahoitoinen sekä samalla kaiken lisäksi vapaamuotoinen.

Löydät tästä artikkelista ohjeet, kuinka teet valtakirjan oikeaoppisesti ja joka on validi myös pankeissa.  Sen täytyy kuitenkin sisältää määrätyt tiedot, jotta se ajaa asiansa kussakin tilanteessa.

 

Mikä on valtakirja?

Valtakirja on oikein tehtynä laissa pätevä dokumentti, joka toimii suorana valtuutuksena toiselle henkilölle hoitamaan esimerkiksi pankki- tai vakuutusasioita – ja käytännössä mitä tahansa tehtäviä (postissa tai muissa virastoissa asiointi jne.) – toisen henkilön puolesta. Valtakirjassa on oltava aina vähintään kaksi osapuolta ja sen täytyy olla allekirjoitettu sekä päivätty.

Siihen liittyy myös muodollisia rajoituksia. Sen voi laatia mitä tahansa tarkoitusta varten, mutta valtakirjan täytyy olla osoitettu tietylle henkilölle tietyn asian/tehtävän hoitamista varten. Tälläistä valtakirjamallia kutsutaan niin sanotuksi yksilöidyksi valtakirjaksi.

On myös olemassa avoin valtakirja -muoto, jonka puitteissa asioita voi hoidatuttaa laajemmin pidemmän ajanjakson ajan ilman määrällisiä rajoituksia.

Pankki- ja varainhoitoasiointeja varten tarvitaan aina kuitenkin tarkempi yksilöity selvitys kutakin suoritusta (esim. rahan nostaminen, siirtäminen tai arvopapereiden myyminen) kohden.

Edes avoin valtakirja ei anna valtuuksia näihin kaikkeen, vaan pankkiprotokolla on tyypillisesti ja ymmärrettävästi tiukempi sekä aavistuksen tarkempi myös valtakirjan laatimisen suhteen.

 

Seuraavat asiat täytyy olla selvästi esitettynä valtakirjassa:

 • Päivämäärä ja laatimispaikkakunta (ja lisäksi valtio, mikäli valtakirja on tehty ulkomailla).
 • Valtuuttajan koko nimi, syntymäaika ja sosiaaliturvatunnus.
 • Valtuutetun henkilön koko nimi syntymäaika ja sosiaaliturvatunnus.
 • Valtuutettu tehtävä (edellyttää aina tiettyä tarkkuutta ja selkeyttä).
Huom. Jokaista pankkiasiointiin liittyvää tehtävää varten on laadittava aina oma yksilöity valtakirjansa.

Valtakirja pankkiasioiden hoitoon voi olla vapaamuotoinen, mutta sen pitää olla tarpeeksi hyvin ymmärrettävissä ja helposti tulkittavissa pankissa.

Valtakirjassa ei ole pankkikohtaisia eroavaisuuksia eli sellainen toimii samalla Danske Bankissa, Nordeassa, Aktiassa, Ålandsbankenissa, OP:ssa siinä missä Säästöpankissa ja Handelsbankenissakin. Sellaista laatiessa suosittelemme kuitenkin ainakin asiasta epävarmoja oleville aina vilkaisemaan oman pankin suositukset valtakirjan tekemistä varten, mikäli pankki sellaiset erikseen antaa.

Katso malli yksilöityä ja avointa valtakirjaa varten täältä. Alapuolella vielä kuva poimittuna edellä mainitusta lähteestä. Tiedot on tarkistettu 2023 vuodelle ja pätevät yhä sellaisenaan.

Yksilöity valtakirja malli, tällä mallilla hoituu myös pankissa asiointi

 

 

3 Kommentit
 1. Vastaa messi 14.4.2018 at 07:22

  Kuinka valtakirja tehdään jos kyseessä on kuolinpesä/jako ja kiinteistömyynti edellyttää valtakirjaa?

 2. Vastaa ERKKI 28.7.2018 at 09:37

  Kiitos hyvistä neuvoista. Tosin luottamus meni hieman neuvojen ajantasaisuuteen kun meni siinä vaiheessa kun neuvoissa mainittiin sosiaaliturvatunnus. Siitä päätellen neuvonne lienevät jokusen vuoden liian vanhoja. Tämä kannattaa korjata. Tattis Erkki

 3. Vastaa Count De Sade 8.10.2018 at 12:41

  Onko varmaa tietoo voiko oman sukulaisen , tässä tapauksessa mummoni valtuuttaisi minut noutamaan op:sta
  Pankkikortin kadotetut tilalle.+

Kommentoi