Vertaislainayhdistys r.y. Suomeen

Uusi vertaislainayhdistys r.y. on nyt perustettu Suomeen alkukevään aikana.

Suomalaiset kolme vertaislainayritystä Fixura (Fixura Ab Oy), Lainaaja.fi (Vertaislaina Oy) sekä Fellow Finance (Fellow Finance Oyj) pitivät 22.3.2016 kokouksen, jossa Vertaislainayhdistys r.y. sai alkunsa.

Yhdistys on avoin kaikille uusille alalle tuleville toimijoille, joita tullaan varmasti näkemään, jos ei kuluvan vuoden, niin ainakin tulevien vuosien aikana.

Yhdistyksen päätarkoitus on tuoda vertaislainatietoisuutta suomalaisille ja edistää sen ympärillä käytävää yhteiskunnallista keskustelua.

Vertaislaina on maailman vanhin lainamuoto, mutta pelkästään termi saa sen kuulostamaan vieraalta, kyseessähän on yksityishenkilöltä lainaamista toiselle yksityishenkilölle, jota on luonnollisesti tapahtunut jo tuhansien vuosien ajan.

Vertaislainatoiminta on Suomessa vielä varsin nuori ja sitä on harjoitettu vasta vuodesta 2010, jolloin Fixura ryhtyi ensimmäisenä tarjoamaan vertaislainapalveluita.

Kasvu on kuitenkin ollut nopeaa ja alalta löytyy merkittävää kasvupotentiaalia myös tulevaisuudessa, se nimittäin mahdollistaa suoran kuluttajalainasijoittamisen, joka on ollut aikaisemmin mahdotonta ainakin Suomessa.

Volyymi on kasvanut jo yli kahteen miljardiin euroon ja vertaislainat tarjoavat kuluttajille vaihtoehdon hakea lainaa myös muualta kuin perinteisiltä pankeilta tai rahoituslaitoksilta.

Vertaislainassa yhdistyy sekä uusia liiketoimintamalleja, että myös kasvavia megatrendejä, joista suurimpana ehdottomasti digitalisaatio, jonka kasvu on vasta alussa. Toinen megatrendi on joukkorahoitus, jonka kasvupotentiaalia ei voi myöskään kiistää.

Vertaislainaajien mukaan tulevaisuudessa kuluttajille ei ehkä ole tarjolla lainaa pankeista perinteisiin tarpeisiin.

 

Yhdistyksen lisätiedot:

Hallituksen puheenjohtajana toimii Hannu Kananen ja hän on ottanut pestin vastaan ainakin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Kananen toimii tällä hetkellä myös Vertaislaina Oy:n puheenjohtajana.

Yhdistykseen kuuluu 3 vertaislainapalvelua:

Fellow Finance on finanssiteknologiayhtiö ja sen palvelusta on haettu lainaa jo lähes 1,5 miljardilla eurolla lähes 30 eri maasta.

Lainaaja.fi palvelu on aloittanut toimintansa 2011 vuonna ja sen taustalla toimii Vertaislaina Oy. Yrityksen enemmistöomistajuus on vaihtunut 2015 vuoden aikana, mutta se toimintaan se ei ole vaikuttanut.

Fixura on Suomen vanhin vertaislainayhtiö ja siltä löytyy tähän päivään mennessä jo yli 70000 käyttäjää. Yritys sai alkunsa jo vuonna 2010 ja se on kehittänyt palveluitaan jatkuvasti käyttäjäystävällisempään suuntaan.

 

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi

Olethan ihminen? *