Vihreä sähkö: Katso ekosähkö sopimukset (2024)

Vihreä sähkö ja EKOenergia on tullut jäädäkseen ja siirtymä sinne tulee vain vahvistumaan seuraavan vuosikymmenen. Tässä tapauksessa aurinko-, vesi- ja tuulisähkö tulevat kasvamaan massiivisesti ja vanhan energianlähteet tulevat ajan kanssa katoamaan.

vihreä energia kuvaTietenkin tähän menee vielä aikaa, mutta maailma muuttuu nopeasti ja ympäristöystävällisyyteen panostetaan jatkuvasti enemmän.

Vaikka mitään kristallipalloa meillä ei ole, niin kaikki merkit näyttävät, että tämän eteen tehdään vielä lähitulevaisuudessa isompia investointeja ja suuria harppauksia, joten vihreä ympäristöystävällinen sähkö tulee varmasti yleistymään nopeammalla tahdilla.

 

Parhaimmat vihreät sähkösopimukset:

oomi
Määräaikainen
Oomi Kiinteä
11,99 snt/kWh + 4,90 €/kk
Katso tarjous
fortum tarkka
Ei määräaikaa
Fortum Pörssisähkö
0,45 snt/kWh + Spot
Katso tarjous
fortum duo
Ei määräaikaa
Fortum DUO
12,15 snt/kWh + 3,99 €/kk
Katso tarjous
vare
Määräaikainen
Väre Välkky
10,16 snt/kWh + 3,98 €/kk
Katso tarjous

Hinnat vaihtelevat verkkaisesti. Löydätte aina sentilleen tarkan hinnan menemällä sähköfirman sivuille ja hakemalla tarjouksen. Tarkista samalla, onko sopimus ”vihreä”, koska se kannattaa pitkässä juoksussa.

 

Onko vihreä sähkö edullista?

No tällä hetkellä sinne siirtyminen ei ehkä tunnu halvimmalta vaihtoehdolta, mutta jos katsoo hieman pidemmälle tulevaisuuteen, niin jokin valtiollinen ja/tai EU-standardi tulee lopulta pakottamaan kaikki suomalaiset kotitaloudet ekosähköön tavalla tai toisella.

Eli ehkä on vähintään fiksua lähteä miettimään, kuinka siirtymä hoituisi ja miten selvitä siitä mahdollisimman pienillä kustannuksilla ennen vuotta 2025.

 

Uusiutuvat energiamuodot 2024 ja tulevaisuudessa

Tässä on isoimmat uusiutvat energiamuodot, joiden kasvun jatkuminen tulee näkymään voimakkaasti vihreinä sähkösopimuksina.

Uusiutuvat energialähteet ovat tärkeitä kestävän kehityksen edistämisessä, koska ne vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja auttavat vähentämään riippuvuutta perinteisistä fossiilisista polttoaineista.

Arviot ovat arvioita, mutta 2025 vuoteen mennessä vihreä sähkösopimus kotitaloudessa on yli 10-kertainen ja tämä on vain villi arvio, numero voi olla vielä tätäkin korkeampi.

 

Aurinkoenergia

Aurinkoenergia hyödyntää auringon säteilyä muuttaakseen sen sähköksi tai lämmöksi. Aurinkopaneelit keräävät auringonvaloa ja muuttavat sen sähköksi, kun taas aurinkokeräimet keräävät lämpöä veden tai ilman lämmittämiseksi.

Tuulienergia

Tuulienergia käyttää tuulen liike-energiaa sähkön tuottamiseen tuulivoimaloiden avulla. Tuulivoimalat pyörittävät tuuliturbiineja, jotka muuntavat tuulen liike-energian sähköksi.

Vesivoima

Vesivoima perustuu vesivirtojen, kuten jokien tai padottujen altaiden, hyödyntämiseen. Veden virtaus tai korkeusero ajaa vesiturbiineja, jotka tuottavat sähköä.

Esimerkkejä vesivoimalaitoksista ovat patoaltaat ja vesivoimalat. Helen sekä Oomi-energia tarjoavat ehkä tämän hetken parhaita vesivoimaan perustuvia energiadiilejä sekä samalla edullisimpia aurinkopaneeliratkaisuja.

Bioenergia

Biomassaenergia perustuu biologisen materiaalin, kuten puun, maatalouden jätteiden tai orgaanisten jätteiden, käyttöön energian tuottamiseksi. Tämä voi tapahtua polttamalla biomassa suoraan tai biokaasun, etanolin tai biodieselin tuottamisen kautta.

Geoterminen energia

Geoterminen energia hyödyntää maan sisäistä lämpöä. Lämpöenergiaa kerätään poraamalla reikiä maaperään tai kallioperään, ja se voidaan käyttää lämmitykseen tai sähköntuotantoon höyryturbiinien avulla.

 

EKOenergia ja sen perimmäinen tarkoitus ihmiskunnalle

EKOenergia on kansainvälinen ekologinen sertifiointijärjestelmä, joka takaa uusiutuvan energian tuotannon ympäristöystävällisyyden ja samoin sosiaalisen kestävyyden.

EKOenergialla pyritään edistämään kestävän energiantuotannon käyttöä ja kulutusta.

EKOenergialla sertifioidut energianlähteet täyttävät tarkat kriteerit, jotka kattavat useita ympäristö- ja sosiaalisia näkökohtia.

Näihin kriteereihin kuuluu esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden käyttö, ekologinen kestävyys, kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, vesivoimatuotannon kestävyys, ympäristövaikutusten minimointi sekä sosiaalisten ja taloudellisten hyötyjen takaaminen paikallisille yhteisöille.

EKOenergia-sertifikaatti myönnetään uusiutuvan energian hankkeille, jotka täyttävät nämä kriteerit. Sertifikaatin avulla energiankuluttajat voivat tunnistaa ja valita ympäristöystävällisesti tuotettua energiaa, tukien samalla kestävän energiantuotannon kehittämistä.

EKOenergialla on myös ohjelma, jossa sertifikaatin myötä kertyviä tuloja käytetään uusiutuvan energian hankkeiden rahoittamiseen kehitysmaissa.

Näin EKOenergian avulla edistetään paikallista kehitystä ja kestävän energian saatavuutta myös niissä maissa, joissa se on erityisen tarpeellista.

Yhteenvetona; EKOenergia on sertifiointijärjestelmä, joka edistää kestävää energiantuotantoa ja auttaa kuluttajia tunnistamaan ympäristöystävällisesti tuotettua energiaa.

Tämä pyrkii takaamaan energian tuotannon ympäristö- ja sosiaalisen kestävyyden sekä tukemaan uusiutuvan energian hankkeita kehittyvissä ja erityisesti kehitysmaissa.

 

Tämän hetken suosikit vihreissä sähkösopimuksissa:

oomi
Määräaikainen
Oomi Kiinteä
11,99 snt/kWh + 4,90 €/kk
Vilkaise tarjous
fortum tarkka
Ei määräaikaa
Fortum Pörssisähkö
0,45 snt/kWh + Spot
Vilkaise tarjous
fortum duo
Ei määräaikaa
Fortum DUO
12,15 snt/kWh + 3,99 €/kk
Vilkaise tarjous
vare
Määräaikainen
Väre Välkky
10,16 snt/kWh + 3,98 €/kk
Vilkaise tarjous

Tarkat hinnat saatte vasta tarjouksen haettuanne ja niissä on vaihteluja, tässä on kuitenkin halvimmat lähes vuodesta toiseen.

 

Siirtyminen vihreään sähköön tai EKOsähköön

Kun suunnittelet siirtymistä vihreään sähköön, on muutamia tärkeitä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota sähkösopimusta valitessa.

Tässä on ehkä ne 4 kriittisintä ”vihreää” vinkkiä:

  1. Selvitä vihreän sähkön tarjoajat: Tutki eri sähköntuottajien tarjouksia ja etsi sellaisia, jotka tarjoavat vihreää sähköä. Varmista, että heidän vihreä energia on peräisin uusiutuvista energialähteistä, kuten tuulivoimasta, aurinkovoimasta tai vesivoimasta.
  2. Tarkista sertifikaatit: Varmista, että sähköntuottaja on sertifioitu ja että heidän vihreä sähkönsä täyttää tietyn standardin. Esimerkiksi Pohjoismaissa tunnettu sertifikaatti on ”Herkku”.
  3. Tutki sopimuksen ehdot: Lue huolellisesti sähkösopimuksen ehdot ja vertaa eri tarjouksia. Tarkista, onko sopimus kiinteähintainen vai muuttuva, kuinka pitkäksi aikaa se on voimassa, mitkä ovat irtisanomisehdot ja onko sopimus sitova.
  4. Hintapolitiikka: Vertaa eri sähkätarjoajien hintoja ja tarkista, onko sopimukseen sisällytetty kiinteitä kuukausimaksuja tai muita piilokustannuksia. Huomioi myös, että vihreän sähkön hinta voi vaihdella eri tarjoajien välillä (kilpailuta siis sähkösopimukset, vaikka hinnat ovatkin tällä hetkellä melko halpoja).

Tärkeintä: kilpailutat kuitenkin sopimuksia ja halpa vihreä sopimus on tärkeintä löytää, sen ei tarvitse olla vihreä, mutta tulevaisuuteen katsoen ehkö parempi olla, ellet halua jatkuvasti etsiä sitä halvinta vihreää sähkösopimusta.

 

Vihreä sähkö ja EKOsähkö: Usein kysyttyä

Mistä paras vihreä sähkösopimus?

Tämä selviää aina sopimusten kilpailuttamisella ja ehkä vielä Väre, Nordic Green tai Fortum on tähän se yleisin vastaus.

Mikä on vihreän sähkön hinta?

Sen hinta on tullut alas paljon ja siirtymä kohti vihreämpää on ampaissut kovaan vauhtiin, eikä voida enää puhua ilmiöstä, vaan pysyvästä mallista.

Miten vertaan vihreän sähkön helposti?

Löydät meiltä neljä suosituinta vihreäää sähkösopimusta aina lähes reaaliaikaisesti, jotka on helppo vertailla.

Mikä on vihreän sähkön sertifikaatti?

Voidaan puhua EKOenergy -sertifikaatista tai sähkön alkuperätakuusta ja näiden avulla varmistetaan, että sähkö on peräisin uusiutuvista energianlähteistä.