Velkakierre poikki kerrasta

Aloitetaan artikkeli sanalla ”velkahelvetti” (=velkakierre). Kaunistelemisen aihetta ei ole ja tämä on synkkä sana, mutta ihan liian monen arki muuttuu tai ajelehtii tähän suuntaan. Jopa liki kolmannes aikuisiän saavuttaneista suomalaisista kärsii jonkin asteisista rahallisista haasteista. Vaikka pikavipit ovat poistuneet kohtuullisen tehokkaasti markkinoilta, mutta pikavippikierre elää.

Velkaa on useimmilla ja sen tuoma stressi on välillä ylitsepääsemätöntä, joka hankaloittaa tilannetta asteen verran lisää. Ensimmäisenä monelle tulee mieleen velkajärjestelyt ja monet lähtevät hoitamaan velkataakkaa uudella lainalla, jolla vanhat luotot maksetaan pois. Tätä kutsutaan lainojen yhdistämiseksi ja siinä on hyvät puolensa oikein hoidettaessa.

Erittäin harva hoitaa tämän kuitenkin järkiperäisesti ja sillä tavalla, joka oikeasti irroittaa kierteen ja ajan kanssa karistaa jokaisen velkasentin (toivon mukaan) ikiajoiksi pois korkoineen. Tässä voidaan siis mennä yhä pahempaan suohon, jos matematiikka ei ole hallussa.

Kun ei rahat riitä j-lauta... Velkaongelmat ovat meille arkipäivää.Molemmat edellä mainituista ja sinisellä korostetuista (lue: linkeistä), johtavat hyvään lopputulokseen, jos yleensäkin sinulla on mahdollisuus saada pankin tai jonkin muun rahoituslaitoksen kautta pienikorkoinen rahoitusjärjestely, jolla vanhat velat kuitataan pois. Tässä moni menee neuvoista, vinkeistä ja varoituksen raskaasti painotetuista sanoista huolimatta pahasti vikaan.

Ja nämäkin kaikki edellyttävät kuitenkin niitä ”surullisen kuuluisia” säännöllisiä tuloja, joita valitettavan harvalla tähän tilanteeseen ajautuneella on. Emme elä kauniissa maailmassa ja jos eläisimme, tuskin kukaan kamppailisi näiden ongelmien parissa. Luottotiedottomille lainoja ei säädösten, lakien ja riskien takia voida valitettavasti myöntää.

Yritetään kuitenkin tehdä lyhyt selkotekstin pätkä, jolla ehkä edes yksi lukija kymmenestä voittaisi velkavankeuden. Tämä olisi jo puolivoittoa!

Onko tilanteita, jolloin velat pitäisi vain päästää ulosottoon?

Niin ikävältä kuin asia kuulostaakin, niin ulosotto voi joskus jopa olla helpotus Takuu-Säätiön mukaan. Aina uuden lainan ottaminen vanhan kuittaamiseksi ei kannata ja ei varsinkaan silloin, kun tilanne on riistäytynyt jo käsistä.

Tällöin tiedostat, että tulet pelkästään pitkittämään sitä vääjäämätöntä eli yhä korkeampaa eurovelkapinoa. Reaaliteettien punnitseminen on järkevää ja jos olet esimerkiksi työtön, tiedät lomautuksen olevan edessä tai elämän kolhut tulevat johtamaan tähän, niin tuleen ei kannata jäädä makaamaan.

Ulosotto voi todella olla helpotus, mutta sen nieleminen ottaa koville ja ylpeys kärsii. Velkalinja tai muut velkaneuvonnat (jotka ovat meille suomalaisille etuoikeus), saattavat avartaa katsetta tässä ja niihin turvautuminen ei pitäisi olla häpeän aihe. Apua, saa ja pitää pyytää.

Surullisen kuuluisia velkatarinoita: Pikavippikierre ja velkakierre.

Näitä on ja tulee aina olemaan ja seuraava ”Rakastuin sinisilmäiseen renttuun” -tosielämän tarina ei ole ainukaistapaus, kunpa vain olisikin… Lue tarina täältä.

Tässä on suora lainaus ja tekstin viimeinen pätkä: ”Kokemus oli kova, joten harkitkaa hyvät ihmiset, mitä omiin nimiinne teette. Sinä vastaat teoistasi, vaikka joku toinen olisi tarinan roisto.”

Viimeisen pätkän jälkeen on vielä lisää ”surullisen kuuluisia” tosielämän tarinoita, joista moni oppii – toivottavasti sinäkin arvoisa lukija.

Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää, fiksu oppii omista virheistä ja viisas taas toisten. Suosittelemme siis viisautta, vaikka eipä tämäkään niin yksiselitteinen tila ole saavuttaa. Kantapää kärsii useimmilla meistä ja sitä elämä on, kunnes ”venemies” tulee ja ottaa kreikkalaista mytologiaa – joskin Hadeksen synkkää sellaista – esimerkillistäen.

Pyyhettä ei saa heittää kehään, velkaongelmista pääsee eroon! Lukaise myös Hannele Lampelan pätkä, ”kuinka pääset eroon veloista tehokkaasti” ja toivottavasti pysyvästi MTV:n ”Lifestylestä”.

Muista myös, että pikalainoista, pikavipeistä tai uudemmista tililuotoista pääsee eroon hyvässä lykyssä pankkirahoituksella. Kivijalkapankit nimittäin antavat kuitenkin jonkin verran armoa, jos sinulla on hyvät suhteet omaan pankkiin, olet säilyttänyt luottotiedot ja etuisuudet, eläke tai palkka on vähintään pankkinne vaatima!
Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi

Olethan ihminen? *