Kannattaako uuden auton hankinnassa turvautua lainarahaan?

Vain harva pystyy hankkimaan auton käteisellä, joten useimmissa tapauksissa tarvitaan apuun pientä lisärahoitusta, pankkilainaa, verkkolainapalvelun luottoa tai rahoitusta yksityisen rahoittajan kautta. Kysymys kuitenkin kuuluu, että kannattaako autolainan ottaminen vai olisiko järkevämpää yrittää säästää tarvittava summa kasaan?

Suoraa vastausta tähän ei voi antaa, silllä toiset tarvitsevat auton esimerkiksi työmatkoja tai kauppareissuja varten julkisen liikenteen puuttuessa täysin ja tälläisissä tapauksissa auton hankkiminen on välttämätöntä vaikka sitten velaksi.

Toisille auto ei taas ole välttämätön hankinta, vaan se on pelkästään mukavuuden lisääjä ja ymmärtäähän tämän asian toki. Paukkupakkasilla on mukava startata päivä lämpimässä autossa linja-autopysäkille lompsimisen sijaan.

Kannattaako uuden tai käytetyn auton hankinta lainarahalla? Tässä on kysymys, jota kannattaa todella pohdiskella runsaan ajan kanssa

Mieti tarkkaan, onko auto edes pakkohankinta!

Autoa hankkivan kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan, onko auto todella pakollinen hankinta vai olisiko mahdollista tulla toimeen käyttämällä pelkästään julkista liikennettä ja lyhyet matkat ne taittuvat ihan jalkaisinkin. Bonuksena vielä päivittäinen hyötyliikunta-annos ikään kuin ilman vaivaa kaupan päälle ja vielä huomaamatta!

Auton ostajille muistutukseksi: Jokaisen kannattaa aina muistaa, että auto ei ole lähes koskaan hyvä sijoitus!

Jos päädyt ottamaan rahoitusta, muista kohtuus

Homma lähtee hyvin helposti rönsyilemään ja jos mietit vielä eilen 3000 euron kulkupeliä, niin tänään kiikarissa saattaa olla jo neljänneksen kalliimmat nelipyöräiset.

Välissä kävit luonnollisesti katsomassa rahoitusvaihtoehtoja ja huomasit, että voisit ihan hyvin ottaa viiden tonnin lainan kolmen sijasta, kuulostaako tutulta?

Tämä on hyvin yleinen ilmiö ja ihmisen mieli on jännä kapistus. älä kuitenkaan lankea tähän ”oman mielen ansaan”, vaan pysy alkuperäisessä suunnitelmassa.

Jos laskit alunperin, että 3000€ on summa, jonka voit pulittaa autosta, niin älä lainaa yhtään sen enempää.

Lainojen korot eivät ole edulliset ja auton arvon aleneminen tapahtuu nopeasti, joten sitä ei voi pitää hyvänä sijoituksena, huomioi siis myös tämäkin fakta.

Kuinka selviän mahdollisimman halvalla?

Halvin netistä saatava autolaina lähtee 4,99% korosta ylöspäin ja edes pankin kulutusluotolla et pääse paljon tästä alemmaksi.

Pidä myös mielessä, että auton kulut eivät suinkaan jää sen hankintaan, vaan siitä se kulujen kertyminen vasta alkaakin: polttoaine, vakuutukset ja huoltaminen mm. syövät vuosittain suuren summan rahaa!

Jos haluat arvioita auton ylläpitokustannuksista, voit tutkia niitä tästä linkistä.

Uutena vai käytettynä?

Riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon olet valmis kärrystä pulittamaan.

Uutena ostaessa auton hinta on sievoinen ja se laskee heti välittömästi ensimmäisen kuukauden aika prosenteissa noin kymmenyksen arvostaan.

Uuden auton parhaana puolena on ehdottomasti sen toimintavarmuus, vaikka nykyään uusissa autoissa tuntuu olevan enemmän vikoja kuin vanhemmissa karvalakkiversioissa. Käytettyä kaaraa ostaessa olisi hyvä, jos ymmärrät jotain autojen päälle tai saat jonkun tuttavan mukaan paikan päälle tarkistamaan auton kuntoa.

Käytettyä autoa ei kannata ostaa kuin sikaa säkissä, sillä mahdollisten vikojen huoltaminen saattaa tulla kalliiksi. Myös kulutusluottojen vertailu on aina paikallaan, jos rahoitus hoituu sitä kautta.

Ja lisäksi niitä välttämättä näe heti ulospäin. Auton ostossa kannattaa aina käyttää puhdasta järkeä. Kannattaa siis miettiä, tarvitsetko todella sen uuden, hienon ja kalliin auton vai riittäisikö käytetty Fiatti kulkemaan vain paikasta A paikkaan B.

1 Comment
  1. Vastaa Petteri Roimula 18.12.2018 at 12:12

    Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa mopon tosiaan helposti karkaavan käsistä lainan suuruutta puntaroidessa. Innostuin lähes ottamaan monta tonnia suuremman lainan kuin olin alunperin laskeskellut budjettiini mahtuvan. Onneksi sitten kuitenkin löysin helpon autorahoituksen ja järkevän kokoisen summan.

Kommentoi