Black Friday 2023

Amerikasta kuuluisa Black Friday (Musta Perjantai), eli niin sanottu ale-päivä on levinnyt myös Suomeen.

Lähes jokainen kauppa verkossa tarjoaa tuntuvilla alennuksilla tuotteitaaan, joten tuolle päivälle kannattaa ehdottomasti ajoittaa ostokset, mikäli niitä on harkinnassa Marraskuun korvilla.

Tai, jos olet kaukaa viisas, niin hoitaa myös joululahjaostoksista ainakin osan pois jo tässä vaiheessa.

 

Mikä ihmeen Black Friday – tai musta perjantai?

Ironista sinänsä, sillä musta perjantai antaa hieman negatiivisen vaikutelman välittömästi, mutta epäonnen tai ”huonon Black Friday on päivä, jolloin kannattaa tehdä ostoksia, mikäli niille on aihetta ja todellista tarvettamielen perjantai” se ei kuitenkaan ole. Ei ainakaan siis shoppailumielessä. Black Fridayn historia lähtee rapakon tuolta puolelta eli jenkkilästä, mutta se on kantautunut Suomeen ja ihmiset tiedostavat sen yhä paremmin.

Historiasta enemmän niille, joille Lontoo taipuu kertoo Wikipedia tässä osoitteessa, toki tuosta löytyy myös Suomi-versio, tosin niukemmalla sisällöllä (siksi siis lähde englanniksi). Tämä ilmiö näkyy myös lainojen ottomielessä, sillä hinta-alet ovat sen verran kovat, että halpa sekä helppo pikavippi nopeasti* tulee kysymykseen kohtuullisen monelle, jos esim. pesukonehinta tai muu vastaava on ajankohtainen juuri silloin.

*Pikavipistä sen verran, että tee laskelmat sen verran tarkasti, että korot eivät tee aleperjantaista kallista perjantaita. Tämä on yhä teoriassa vielä mahdollista, vaikka vipit ovat kohtuullisen edullisesti hinnoiteltuja tätä nykyä.

Black Friday on paras päivä tehdä ostoksia; teit niitä sitten netissä tai jalkaisin kauppakierroksilla.

Black Friday tarjoukset 2023

Ei ole kauppaa tai kauppiasta, ehkä lounaspaikkoja tai Kebab-ravintoloita lukuunottamatta, jotka eivät anna alennuksia tuntuvasti tiettyihin tuotteisiin.

Tämä ilmiö on ottanut kuitenkin tuulta purjeisiin kunnolla ihan kansainvälisesti eli emme pidä minään ihmeenä, jos normaalissa lounaspaikassa löytyy -30% tarra ovesta juuri tuolloin.

Musta perjantai antaa kaikille ehkä synkän kuvan, mutta sitähän se ei missään tapauksessa ole.

 

Historia ja Black Fridayn taustat

Black Friday on aina joulushoppailun startti ja se juontaa juurensa ”Thanksgiving Day”:stä. Tämä niin sanottu musta perjantai on siis epämuodollinen nimi, joka seuraa aina kyseistä Rapakon suurjuhlaa. Päivää on vietetty jo vuodesta 1952 eli sillä on hyvinkin pitkä historia.

Suomessa tämä on ottanut sen niin kutsutun navakan tuulen vasta ihan takavuosina ja monet eivät vieläkään ymmärrä, tai tiedä, mistä on oikeastaan kyse. Black Friday (Musta perjantai) = Shoppaajan unelmapäivä!

Silloin on oivallinen hetki lyötää edes osa jouluostoksista purkkiin ilman klassista paria päivää ennen joulua ”kaikille lahjoja -stressiä”. Tämä on näkynyt statistiikan mukaan suurena piikkinä, mitä tulee esimerkiksi kulutusluottoihin ja luottokorttipiikkeihin.

Suosittelemme painamaan mieleen tämän:

Oivalla asiat ajoissa ja hyödynnä Black Friday, niin et tarvitse kulutusluottoa, sillä tuotteiden hinnat painetaan alemmaksi kuin koskaan mahdollista, tosin vain päiväksi, vaikka Cyber Monday seuraa viikonlopun jälkeen, jolloin tarjoukset jatkuvat keskimäärin samoina*.

Vuosimaksuton luottokortti tosin saattaa jelpata tässä tilanteessa varsinkaan, kun ”ylihöyläystä” ei tehdä. Luottokortteihin voit – ja parhaisiin sellaisiin – tutustua täällä, mutta huomioithan, että kaikki kortit eivät ole vuosimaksuttomia.

Black Friday ja Cyber Monday ovat ostopiikkipäiviä Jenkkilässä, mutta kasvukäyrä on nousujohteinen myös Suomessa, sillä tämä ”ilmiö” tarttuu kuin Musta Surma muutama ikuisuus taaksepäin tsekattuna!