Erilaisia lainavaihtoehtoja: tälläisiä lainoja verkossa on ja ollaan nähty

Tiesitkö, että on olemassa lukuisia eri lainavaihtoehtoja ja vaikka etsisitkin kulutusluottoa, niin esimerkiksi pankkilaina netistä tai suurella luottorajalla varustettu luottokortti saattaa olla parempi vaihtoehto?

lainatyypit SuomessaListasimme kaikki tyypillisimmät lainatyypit, joita Suomessa käytetään pois lukien kavereilta / perheenjäseniltä / tutuilta lainaamiseen.

Tutustu lainatyyppeihin ja valitse omiin tarpeisiinne parhaiten sopiva luottotuote alapuolelta.

Todellinen vuosikorko on kaikista tärkein asia, joka määrittää lainan kulut.

Katso siis prosentteja ja viilaa talouteenne sopivalta tuntuva kuukausierä, niin ettei tämä summa tuo tiukkuutta arkielämäänne.

 

Pidemmän maksuajan pikalainat ja nopeat kulutusluotot

Pikalaina tai nopea kulutusluotto on tyypillinen lainatuote, jota suomalaiset kuluttajat hakevat arkisiin käyttötarpeisiin hyvin usein. Tähän kategoriaan uppoaa kaikki lainat alkaen 100 eurosta noin 10 000 euroon saakka.

Pikalaina on nimensä mukaisesti nopeasti tilille ilmestyvä laina, jonka käsittelyaika & maksutoimenpiteet molemmat ottavat aikaa minuuteista puoleen tuntiin ja niitä on saatavilla usein kello 07:00 – 23:00 välisenä aikana ympäri vuoden viikon päivästä tai juhlapyhistä riippumatta.

Voit lukea pikalainoista lisää käymällä läpi verkkosivua (listattuna Suomen käytännössä kaikki lainapalvelut) ja kulutusluotto -vertailu on aina fiksua.

Pikalainoja ja kulutusluottoja on tarjolla peräti 70.000 euroon asti, sillä näitä kahta erottaa 2023 vuonna vain ja ainoastaan nimi.

 

Luottokortit – ”muovirahalla” hommat toimii turvallisesti

Luottokortti on hyvin tuttua kauraa suomalaiskuluttajille ja sellainen löytyy monen lompakosta jopa monen eri pankin myöntämänä.

Luottokortteja myönnetään tyypillisesti 500 – 10.000 euron luottorajalla, mutta jos olet ”massipäällikkö”, voit hakea aina Luxus-luokan luottokortteja, joiden luottorajat ovat todella suuria.

Tämä vaatii kuitenkin pörssiyhtiön toimitusjohtajan luokan tulotasoja tai Jarkko Niemisen tennisurapalkintopotteja.

Verkosta voit päästä käsiksi Bank Norwegian korttiin, jossa on maksimiluottoraja jopa 10.000 euroa.

Tämä kortti on Visa -kortti, jossa ei ole mitään avausmaksuja ja se toimii siis täysin Visa -luottokortin tavoin.

Korotonta maksuaikaa saat aina 45 vuorokautta.

Jos kuitenkin päätät lyhentää luottoa pienemmissä erissä, on korko tavanomaista inasen suurempi (jos vertailemme muita pankki- tai luottokortteja).

Pankkien tarjoamia kortteja voitte vieläkin kysellä suoraan verkkopankin kautta.

Niiden vaatimukset ja kriteerit ovat ehkä vähän tarkemmat, mutta keskituloinen saa kyllä suhteellisen helposti luottokortin pankista.

 

Pikavipit – jokseenkin vähentymään päin sellaiset

Vanhoja pikavippejä voit vertailla helposti ja suoranaisten vippien määrä on ollut laskujohteinen korkokattouudistuksen myötä jo usean vuoden ajan.

Pienlaina on tyypillisesti satasissa mitattava pieni pikavippi, mutta jotkut palvelut kuten esimerkiksi OmaLaina välittävät pikavippiä aia 60.000 euroon asti.

Tämä pelkästään sen takia, että pikavipillä ei ole enää mitään nimellistä eroa suureen kulutusluottoon: molemmat ovat yhtä nopeita.

Myös Ferratum ja Lainasto tarjoavat pieniä lainoja tai pikavippejä kuluttajille muutaman minuutin käsittelyajalla, mutta hakemuksissa kyllä vaaditaan nykyään liitteitä eli suomeksi tuloja.

Molempien palvelujen tuotteisto on muuttunut ja tarjontaan lukeutuvat myös joustoluotot (Ferratumin toimesta).

Lainaston tuote on virtuaalinen Mastercard ja kovaa huutoa kiireisiin tapauksiin, mutta jää varmaankin tähdenlennoksi.

 

Vakuudettomat ja vakuudelliset lainat

Vakuudettomat lainat ovat lähes jokaisen nettiluottopalveluita tarjoavan käsialaa ja niitä saa tyypillisesti 70.000 euroon asti: niistä lisää tästä artikkelista.

venelainaVakuudellinen laina taas edellyttää jotain omaisuutta lainan vakuudeksi ja nämä ovat tyypillisesti kivijalkapankkien tarjoamia ratkaisuja, mm. venelainaan ja suurempiin hankintoihin.

Koroissa ero on nykyään hyvin mitätön näiden kahden välillä, vaikka moni mieltää ja olettaa vakuudellisen lainan olevan korkosuopeampi.

Todellisuudessa pankista lainatessa näin varmasti onkin, jos siis päädyt lainaneuvottelupöytään asti.

Netissä mennään alkaen noin 4 %:n korkoluokassa, muta realistisemmin 6-8 %:ssa näin keskimäärin, kun laina on vakuudeton.

Suosittelemme vertailemaan lainoja täältä ja samalla pyytämään pankista tarjouksen, jos koette olevanne pankkilainakriteereihin soveltuvia.

Huomion arvoista on, että yhteisvastuullinen luotto on tässä auttava tekijä ja korko on lähes järjestäen parempi, kun lainaa hakevia yksityishenkilöitä on tuplamäärä.

 

Tililuotot – kuin luottokortti, mutta verkossa toimiva sellainen

Tililuotto on uudempi tuttavuus ja monet pikavipintarjoajat ovat ryhtyneet vuosien varrella tarjoamaan näitä kyseisiä luottokortin tavalla toimivia verkkopohjaisia tilejä.

Tämä tuli oikeastaan hetkellisesti pikalainatuotteiden tilalle ja nyt näitäkään ole enää tarjolla paitsi joustoluotto -nimellä.

Luottotili tai tililuotto on/oli yksinkertainen:

  • Sait esimerkiksi 2000 – 10.000 euron luottorajan
  • Avausmaksuja ei ollut ja kuluja ei veloitettu paitsi tehdyistä nostoista
  • Monesti nostot olivat reaaliaikaisia (ei kaikkien palveluiden kohdalla): eli raha siirtyi tilille minuuteissa
  • Maksoit korkoa tehdystä nostosta ja siinä se
  • Tilin sai sulkea koska vaan ja se oli parempi vaihtoehto kuin ”kömpelö vanha & pikavippi”

Tai näin tililuottoja pääasiassa markkinoitiin.

Ketteriä ne olivat, mutta niin kalliita, että moni kamppailee vielä 2023 vuonna niihin liittyvien laskujen kanssa.

Näitä tarjottiin monen palvelun, kuten Suomilimiitin, Limiitti -palvelun (toimii yhä nimelllä Saldo) ja Eurolimiitiin nimissä.

Muutama muu vaihtoehto tililuotolle löytyy vieläkin ja Vippi.fi ei ole mennyt mihinkään, vaan adaptoitunut lakien mukana.

Suosittelemme olemaan tarkkoja luottotilien kanssa ja luottokortti on usein parempi ratkaisu, mitä lainan korkoon tulee.

Nyt korkokaton takia kaikki ovat kuitenkin käytännössä samalla viivalla – lainoja ei voi myydä enää kalliimmalla paitsi rikkomalla räikeästi lakia.