Mikä todellinen vuosikorko oikeastaan on?

Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan sitä luoton (kaikki lainakategoriat) tunnuslukua, johon on laskettu kaikki luoton kulut, joita ovat yleensä pohjakorko (=viitekorko), lainan avausmaksu sekä tilinhoitokulut, jotka ovat tyypillisesti kuukausittaiseen maksuerään sisällytettynä (luokkaa 5 euroa /kk).

Pelkästään itse vuosikorko ei kerro koko totuutta luoton todellisista kuluista, vaan todellinen vuosikorko on nimenomaan se mittari/tunnusluku, jonka kautta kokonaiskulut on helppo määrittää.

 

Osittainen lainaus Wikipediasta: ”EU-direktiivi 98/7/EY ja kuluttajansuojalain 7 luvun 6 § edellyttää luoton todellisen vuosikoron ilmoittamista lopullisissa lainatarjouksissa.

Monet lainapalvelut ilmoittavat kuitenkin ensiksi vain viitekoron ja lopullinen todellinen vuosikorko ilmoitetaan lainatarjouksen – tai tarjouksien – ohessa.

Tämä johtuu siitä, että kaikki hakemukset käsitellään hakijan antamien tietojen pohjilta ja lopulliset lukemat ovat mahdollista nähdä vasta luottokartoituksen jälkeen.

 

Korot pienissä luotoissa vs. pankkilainoissa

Pienissä luotoissa todellinen vuosikorko on yleensä huomattavasti suurempi kuin pitkän maksuajan pankkilainoissa tai kulutusluotoissa.

Korkoerot ovat kaventuneet huomattavasti korkokattotiukennuksen myötä, mutta niitä on silti yhä jokaisen kategorian lainoissa ja siksi lainojen hintavertailun tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa!

Mitä pienempi todellinen vuosikorko, sen pienemmät kustannukset, tämä on varsin helppo käsittää, eikö?

Kuluttajan kannattaa siis tarkkailla silmä kovana nimenomaan lainan todellista vuosikorkoa, sillä sen avulla pelkästään saat täydellisen käsityksen luoton kuluista kokonaisuudessaan.

Todelliselle vuosikorolle löytyy myös oma laskukaavansa:

Laskukaava todellisen vuosikoron mittaamiselle, mikäli matikkapäätä löytyy.

Tosin kuluttajan ei tätä tarvitse ymmärtää, vaan tärkeintä on löytää mahdollisimman matalakorkoinen luotto, jonka kuukausikustannukset eivät ylitä omaa maksukykyä tai vaikeuta arkea muullakaan tavoilla.

Edullisimmat lainat ja kulutusluotot löytyvät täältä (omaa kivijalkapankkia lukuunottamatta, josta voit saada paremman koron luoton, mikäli pankki näkee kuluttajassa tarpeeksi hyvän maksukyvyn). Parhaimpia lainatarjouksia suomalaisille on kuitenkin tarjonnut jo muutaman vuoden norjalainen Bank Norwegian alkaen 8,99 % korolla.

Korkovertailu on kuitenkin kaikista tärkeintä ja hyvin harva löytää ensi-istumalta parhaimman lainatarjouksen! Suosittelemme siis pyytämään mahdollisimman monta tarjousta eri paikoista, jotta saavutatte kaikista parhaan (lue -> alhaisimman) mahdollisen koron.

Lainatarjouksien pyytäminen ei ole sitovaa tai maksullista, joten lisäkuluja sitä kautta ei tule. Korkeintaan ”menetätte” aikaanne muutaman tunnin, mutta jos mennään 10000+ euron lainaluokkiin, niin kokonaiskustannuserot voivat olla jopa yli 1500 euron luokkaa.

 

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi