Pienten lainojen myöntäjistä jopa pulaa

Korona tuli täysin puskista meille kaikille. Kenellekään se ei juuri tuonut mitään hyvää yksilötasolla. Ei edes vuoden kaunokirjoitusten bestsellereille. Ja mitä, jos pahin onkin vasta edessä? Kotitalouksien ja firmojen sekä yleisesti talouden kannalta katsoen erityisesti. Suomessa tilanne on tehnyt taas käänteen huonompaan ja viruksen muunnosversiot sekoittavat pakkaa entisestään.

Pahin jo nähty vai hiipimässä hitaasti, mutta varmasti?

Monet yritykset eivät ole vielä todennäköisesti nähneet edes sitä pahinta mahdollista skenaariota, mikä voi olla vielä edessä. Suurin osa halusi puoliummistaa silmät, miettiä asian niin, että vuosi huonosti ja sitten asiat palaavat ennalleen. Lumisessa helmikuussa todellisuus on kuitenkin kaukana siitä, vaikka esimerkiksi pörssifirmojen vuosituloksissa mitään karmivaa notkahdusta ei ole nähtykään.

Mitään pahiten osumaa ottanutta yrityskategoriaa on vielä vaikea menneiden numeroiden valossa nimetä, mutta yksi näistä sellaisista tulee isolla varmuudella olemaan erityisesti pienemmät mm. 5000 euron lainat, joustoluotot ja lopulta oikeastaan kaikki luottoversiot, joita Suomessa tarjoavat lukuisat pankit ja lainoja kilpailuttavat yhtiöt.

Joustoluottokato on jo nyt silmin nähtävissä 2021

Kun työpaikat ovat kortilla, niin luotonantajan on vaikea löytää hyvät eli ne lainan ajallaan takaisin maksavat asiakkaat. Myös tavallinen kulutus kärsii siinä siis samassa. Erityisesti isommissa kodinkone ja autolainakaupoissa tullaan näkemään muutoksia. Kuluttajan maksukyvyn kartoitus oli jo ensimmäisestä korkokatosta lähtien (1.9.2019) tiukkaa, siinä missä sfäärit ovat tänään aivan toista luokkaa, koska lainan kokokatto on saanut päälleen jo tuplakiristyksen. Lainaa myönnetään erittäin tarkoin ehdoin, joka herättää närää kuluttajaosastolla, mutta kävikö kenellekään mielessä, että pankit kärsivät tästä myös?

Hupenevatko joustolainat tyystin luottokortit mukaan lukien?

Ja tästähän se kysymysten liuta alkaakin, kun pienet lainat vähenevät ja tilalle ovat tulleet suuremmat joustoluotot, herää heti päällimmäisenä lähtevätkö kaikki pienemmät lainat markkinoilta? Tullaanko joustoluoton kaltaisia lainoja näkemään vai lähentelevätkö niissäkin kaikissa lainasummissa luottojen määrät 1000 – 60.000 euron välillä?

Kysymkset jäänee sikseen loppuvuodeksi, sillä mitään takeita ei ole luvattu, saatikaan kukaan ei halua antaa takeettomia lupauksia.. On siis pelkästään kysymyksiä, ja lienevätkö radikaaleja sellaisinaan? Voi onko ”lupa” lisätä? Tuleeko joustoluotto ja pieni liuta niitä olemaan yhtään mitään ja voiko kyseisiä termejä edes käyttää? Kysymyksien uskomaton tulva on ajanut laina-alan turvalleen, vaikka hajoamisen yksimielisisyyys lienee selvää. Silti tilanne on puistattavan radikaali ja erittäin epäsuotuisa. Isoin kysymys lienee, että kauanko tämä kestää ja vastaus on kysymysmerkki samoin. Pankitkaan eivät yksinkertaisesti tiedä, sillä korkolain takana on hallitus ja joustoluotot mielletään valitettavan monissa merkeissä pikavipeiksi.