Auto tai elektroniikkaa osamaksulla

Kannattaako auton tai elektroniikan ostaminen osamaksulla?

Osamaksun hyödyntäminen on usein pakollista, mutta ei välttämättä kannattavaa. Jotkut osamaksudiilit ovat kuitenkin hyvin suopeita kuluttajille eli korkoa ei revitä euromääräisesti paljoakaan. Tähän vaikuttaa kuitenkin paljolti, mistä lähdet tekemään osamaksukauppaa. Esimerkiksi se halvinkin autolaina voi tulla kalliimmaksi kuin osamaksulla auton hankinta tai erityisesti suoraan liikkeestä uuden hankkiminen.

Auton tai elektroniikan ostaminen osamaksulla ei tule välttämättä ollenkaan sen kalliimmaksi, kun suora käteiskauppa, mutta markkinoilta löytyy myös huonoja diilejä, joita kannattaa välttääIsommat teknologiajättikaupat myyvät elektroniikkaa osamaksulla todella järkevään hintaan ja samoin auton hankkiminen osamaksulla voi olla edullista. Käteiskauppa on kuitenkin aina parempi, ellet sitten saa korotonta osamaksua, joka ei esimerkiksi matkapuhelinten osalta ole mahdotonta. Harva ostaa puhelinta käteisellä, sillä edullinen liittymä + kiinteä koroton lyhennysmaksu puhelimesta kuukausittain ei ole huono asiakkaan kannalta lainkaan.


Myös perinteinen laina tai kulutusluotto osamaksulla voi tulla korottomaksi, kun pelaat kortit oikein, vaikka yleensä kyseessä on tällöin pelkästään lyhytaikainen laina. Nyt emme puhu mistään pikavipistä, vaikka olisi vääristelyä, sanoa etteikö tuotteissa olisi saman kaltaisia piirteitä. Lähinnä lyhyt maksuaika ja tiukat ehdot, jos lainan maksua venytetään.


Auto osamaksulla – työttömälle, ilman käsirahaa tai ilman luottotietoja

Tämä on ”arempaa” aluetta, mutta faktoja, kun lyödään tiskille, niin työtön harvoin saa autokauppoja osamaksulla ilman vakuuksia. Vähintäänkin henkilötakaaja tarvitaan. Tosin tähän voi vaikuttaa esimerkiksi tuomalla mukaan kauppaan toisen henkilön, vaikkapa oman puolison.

Toinen asia mikä vaikuttaa merkittävästi on, mistä – tai kenen kanssa – olet tekemässä kauppoja. Yksityisen henkilön kanssa kasvotusten diilin kehittäminen voi onnistua, vaikka taustalta löytyisikin maksuhäiriö. Ilman käsirahaa tässä on kuitenkin hatarat mahdollisuudet, vaikka nekin ovat olemassa, jos sinulla on esimerkiksi antaa jotain pantiksi tai tunnet henkilön kenen kanssa teet kauppoja. Tämä saattaa vaikuttaa positiivisesti hommaan ja ”normaalit säännöt” eivät tällöin päde.

Elektroniikkaa osamaksulla

Ilman luottotietoja liikkeestä? Ei onnistu, ei ainakaan yhdestäkään suomalaisesta (tai Suomeen ”lipuneesta”) liikkeestä, jonka tällä hetkellä tiedämme, esimerkkinä uusi jättiläinen, Power. Yksityiseltä käytettynä osamaksukaupat ovat taas samoin elektroniikankin suhteen täysin eri juttu. Tässä ei ole mitään suoria sääntöjä, vaan jos sinulla on oikeat pelinappulat ja onnistut vakuuttamaan myyjän, niin kaupat onnistuu sulavasti.

Jos kuitenkin esim. yrität hakea puhelinta, läppäriä, tablettia ja liittymäpakettia jostain liikkeestä (esim. Elisa), niin maksuhäiriömerkintä on automaatinen este. Jo pelkästään normaalinen puhelinliittymän saaminen on mahdotonta (vielä tänä päivänä).

Osamaksulla hankintojen teko on helppoa ja huoletonta, niin kauan, kun et elä yli oman varojen. Valitettavan suuri osa napsii kuitenkin jokaisen aletuotteen ja Gigantin elektroniikkahyllyn luottokortin voimin mukaan ja seuraavat 5 vuotta syödäänkin varpaankynsiä - missä vika?

Älä laita Visaa vinkumaan ja elä kuin viimeistä päivää!

Esimerkiksi luottokortti on helppo hankkia verkosta, jos käyt töissä tai sinulla tietyn suuruiset tulot, paljoa sellaiseen saamiseen ei vaadita. Monelta homma saattaa kuitenkin lähteä lapasesta, kun kortti on lompakossa. Eikä edes pelkästään luottokortin kanssa, vaan myös osamaksujen, joita voi hyödyntää ”kaverina” ostoja tehdessä. Tämä on tilanne, jota Sinä haluat välttää ja Me toivomme, että et ajaudu siihen. ”Tämä on suunnattoman helppoa, mutta vaarallista…”

Asioita, joita kannattaa välttää:

  • Tarpeettomien asioiden/tuotteiden ostaminen
  • Tuhlaus ja yli varojen eläminen
  • Hamstraaminen
  • Budjetin tai oman kulutuksen laiminlyönti

Kunhan et tee impulsiivisia ostoksia tai viilaa joka luottokapinetta tappiin, elät normaalisti oman budjetin mukaan, takaamme, että taloutesi pysyy kontrollissa. Silti monesti helpommin sanottu kuin tehty, mutta tämä on totuus ja ”tämän pelin” henki. Myöskään se niin sanottu pienikorkoisin laina ei tule paikkaamaan tilannetta, sillä jälleenrahoituskin on helppo sössiä. Suosittelemme tähän velkojen järjestelyä (jos onnistut tässä ilman ulkopuolista apua) tai suoraa ammattiapua esim. omalta pankilta tai ilmaiselta Takuu-Säätiöltä, jolta löytyy monenlaista apua ylivelkantuneille.

Kokemuksia osamaksulla ostojen tekemisestä 2018

Meillä on kokemuksia osamaksulla ostamisesta ja tietyt tuotteet voit ostaa surutta osamaksulla, mutta katso, kuitenkin tarkasti lopulliset kulut. Ethän halua maksaa tuotteesta typerää hintaa, vaikka voisit 2-3 kuukauden säästämisellä, saada käteiskaupalla 0%:n korolla. Jokaista haluaa tuotetta ei kannata lähteä myöskään hamstraamaan, vaan mieti tarkkaan, mikä on oikeesti tarpeellista ja mikä ei.


Se mitä haluat tai mikä kiiltelee silmissä, on harvoin se asia, jota aidosti tarvitset!


Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi