Lainaehdot – Tässä yleisimmät ehdot kuluttajalle

Selvitimme hieman yleisiä lainaehtoja ja kuinka suuret erot palveluilla yleensäkin on. Mitään valtavia eroja ei ole, mutta niitä on kuitenkin. Lue artikkeli, niin tiedät, mistä saat varmasti lainaa ja mistä sen saaminen on tiukkaa. Varmin laina irtoaa netistä, varsinkin, jos et omista vakuuksia tai takaajia sekä haet luottoa yksin ilman yhteishakijaa*.

*Yhteishakijuudella tarkoitetaan, että samassa lainassa on kahden henkilön paperit. Lainassa on päähakija ja toinen henkilö ”varmistamassa”. Näin luottoyhtiöt saavat varmemmin omansa takaisin. Merkitystä ei ole kuitenkaan sillä, haetko lainaa yksin vai yhteisvastuullisesti, vaan sillä, kuinka hyvin vertaat ja tarkistat lainaehdot:

Lainavertailu löytyy tästä

Lainavertailu voi (ja usein tekee niin) antaa hämmentävän alennuksen lainalle ja samalla paremmat lainaehdot – se todellakin kannattaa noin 99%:ssa tapauksissa.


Lue, miksi oma pankki ei myöntänyt lainaa: Hylätty lainapäätös pankista, mutta miksi?


Lainaehdot ovat yleensä harvinaisen selvät ja ihmiset ymmärtävät ne väärinJos et saanut pankista lainaa, on tässä usein syynä tiukat lainaehdot. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pankit ovat aina äärettömän tiukkoja lainan myöntämisen suhteen, vaan ehdot ovat loppuen lopuksi kohtuulliset. Tärkeintä on, että sinulla on säännölliset tulot, hyvät suhteet pankkiin ja puhdas historia luottotiedoissa.

Merkitystä on myös sillä, kuinka paljon tienaat ja millainen nykyinen velkatilanteesi on. ”Ylivelkaantuneelle ei helposti luottoa heru”.

Ikä vaikuttaa merkittävästi paria poikkeusta mukaan laskematta

Ikä on todella suuri tekijä, erityisesti nykyään. Lainasummallakin on toki merkitystä, mutta aikaisemmin pikavippi täysi-ikäiselle oli itsestään selvyys, kun nyt ikärajat paukkuvat 19:ssa ja helposti 20:n yläpuolella. Tämä sama pätee myös kulutusluottoihin ja erityisesti suurempiin luottoihin.


Pankeissa iällä ei välttämättä ole niin suurta merkitystä, tai ainakin sitä voi tasottaa esimerkiksi tarjoamalla pankille vakuudeksi omistusasunnon. Tuloilla on myös suuri vaikutus sekä työsuhteen laadulla. Pankkilainoihin voit tutustua tästä. Ps. Muista, että lainaaminen pankista ei takaa edullisuutta, eikä parhaita lainaehtoja – ne voit löytää jostain ihan muualta.


Tulot ja työsuhde

Kyseessä ei ole syrjintää, mutta tuloilla on merkitystä. Voit hyvin kuvitella itsesi pankin saappaisiin, myöntäisitkö lainaa alle pienituloiselle? Lainaa on kuitenkin tarjolla vielä ilman tuloja työttömälle, tosin ei pankeilta, niin asiat ovat sinänsä sen suhteen hyvin. Työsuhteella on myös merkitystä eli hyvätuloinen kesätyöläinen ei ole samassa asemassa kuin keskituloinen vakituisen työsuhteen omaava henkilö.

Kiinnitä siis myös huomioi näihin asioihin, jos asioit pankissa tai halajat lainaa verkosta.

Luottotiedot – viimeisin, mutta ei vähäisin, mutta väistämättä ehdottomin

Luottotietojen on aina oltava kunnossa. Lainasit mistä vaan, mitä vaan, kympinkin laina ilman luottotietoja on suuren jäävuoren alla. Kaverilaina on sitten laina toki erikseen, mutta viralliset tahot verkossa, pankit ja lainapalvelut edellyttävät aina puhtaita luottotietoja.

Jos olet napannut rekisteriin maksuhäiriömerkinnän, niin lainan saaminen muodossa, oli se mikä hyvänsä, on mahdonta yhdenkään Suomeen rekisteröidyn lainafirman toimesta. Asiassa ei ole edes neuvotteluvaraa, oli tulot kuinka hyvät tahansa ja vakuuksiakin kourassa.

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi