Muutto ja muuton kilpailuttaminen

Muutto, se on monelle ja kaikilla edessä jossain elämän vaiheesa. Yleensä siinä saa kavereilta tai suvulta jeesiä pulla-, kahvi- tai ääritapauksissa klassinen kaljakorillinenkin riittää. Muuton kilpailuttaminen on kuitenkin ajankohtainen asia, jos autoa ja erityisesti kroisanttipalkalla olevaa pienonkantajaa ei löydy tai kaveri- / sukuremmiä.

Ulkoistettuna muutto voi tuntua kalliilta ja sitä se tavallaan onkin. Muuton voi kuitenkin kilpailuttaa niin, että se ei maksa maltaita ja nopea laina heti ei ole tarpeen (Huom! Emme puhu pikavipeistä, koska ne nostattavat karvoja pystyyn jopa kirjoittajalla eli minulla). Tosin välillä se on, riippuen sen hetkisestä rahatilanteesta ja yleensä muutto tuo mukanaan muitakin ”pakollisia” kustannuksia.

Muuttopalvelut – ja niiden hinta

Näitä on joka lähtöön. Puhelinsoitto kannattaa ja hinnan voi neuvotella (ja se pitää!). Kauppamies tai -nainen saa kuitenkin heti sen vähintään 5 – 10 % hinnasta alas pienellä sinnikkyydellä. Muutto on hyvä kohde säästää, tai oikeastaan kaikki, johon rahaa kuluu ovat. Kilpailutus kannattaa siis aina – tätä ei vain voi kun korostaa. Aina ja ikuisesti.

Muuttopalvelut tekevät aina tarjouksen sen mukaan, mistä muutto tehdään ja kuinka paljon tavaraa on roudattavana. Samoin monet tarjoavat myös paketointijärjestelyitä yms. lisäpalveluita (näistä ei muuten tingitä tai joustovara on olematon). Tässä jokaisen kannattaa puida, maksaako siitä vai ei. Tähän luonnollisesti vaikuttavat lompakon paksuus, viitseliäisyys, terveydentila jne.

Huomioittehan myös muuttolaatikko, muuttosiivous yms. asiat samalla. Muuttoilmoitus ei myöskään ole pahitteeksi, joskin liki jokainen tämän jo ymmärtää – ainakin toivottavasti. Muuttoavustus on myös samassa syssyssä, mutta senhän palvelut jo tarjoavat itsessään.

Muuttofirma, muuttoilmoitus isännöitsijälle ja mitä vielä? Oma koti kullan kallis tai takan valmis. Sen päättää muuttaja ja asuja sitten.

Muutto ulkomaille

Muutto ulkomaille maksaa. Yleensä se maksaa maltaita, mutta monilla ulkomaille pysyvästi muuttavilla on kahisevaa sen verran, että mitään muuttovippiä ei tarvita. Nyt kun lainaa saa kuitenkin pienellä korolla, voi tätäkin mahdollisuutta harkita. Tosin: korkohan on katsojan silmissä, ei se mitään aimohalpaa ole, mutta eihän ole mikään. Edullisuutta voi kuitenkin ”lisätä” erityisesti silloin, kun kyseessä on lyhytaikainen muuttolaina, eikä vuosia roikkuva kulutuslaina. Kulutusluottovertailu antaa kuitenkin mukavia numeroita pöytään, joten ei sekään paha asia ole – mikäli sellaista ulkomaan muutossa sitten tarvittaisiin.

Tämä on harvinaista ja hyvien tapojen vastaista, työnantajanhan tuo pitäisi järjestää. Eikö?

Monissa tapauksissa myös yritykset järjestävät koko prosessin, joten se kuuluu luontaisetuihin, kun työsopimus on solmittu. Se kun yleensä sisältää samalla kaikki järjestelyt, erityisesti, jos olette haluttua kauraa yrityksessä. Distanssi, etäisyys, eli ”mistä mihin” vaikuttaa myös raskaasti hintaan, sillä muutto Turusta Tukholmaan on aavistuksen edullisempi kuin vastaava Helsingistä Perthiin (Länsi-Australian ”helmi”).

Muutto Balille, Belgiaan, Barcelonaan tai Berliiniin onnistuu tietenkin myös, kuuhun muuttaminen taas ei välttämättä ole vielä tämän vuoden juttu. Oligarkkimuutothan tästä sitten vielä puuttuisivatkin – tai heillehän tuo olisi sormia napsauttamalla tehty juttu.

Iso huomio: Jos ette ulkomaille lähde, niin muuttoavustus toiselle paikkakunnalle on mahdollista kertoo nimeltä mainitsematon media ja tieto on ajan tasalla, ellette lue artikkelia vuonna 2910. Silloin tieto voi olla vanhentunutta.

Kilpailuta muutto – muuttoavustus on hyvä juttu!

Kaikki kannattaa kilpailuttaa, josta joutuu pulittamaan rahaa. Sama pätee asunnon vaihtamisen kohdalla. Sen voi tehdä joko ”väärin” tikkaa heittämällä tai ”oikein” jauhamassa puhelimeen. Nykyään myös puolikourallista tarjoaa verkossa palveluitaan, jotka tekevät asiasta monta aavistusta helpompaa. Tosin, hinta on yhä ja aina kysymerkki – se kun on neuvoteltavissa.

Koska me olemme talouteen ja erityisesti taloustuotteisin tähtäävä verkkosivu, niin pyrkimyksemme on tarjota halpaa tavaraa ja säästövinkit ovat sivun ydin. Totuuden nimissä kuitenkin: Aina emme tähän kuitenkaan pysty, mutta marginaaleista on kyse. Oli se sitten korollisesti tai eurollisesti, mikäli tämä edes vähän suomelta kuulostaa.

Monelle muuton kilpailutus on selvää kauraa, mutta ei vielä kaikille. (Samalla sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa – muutitte tai ette.) Sitä ei siis todellakaan voi laittaa liian pieneen arvoon, vaan muuttovertailu on kuin laittaisi rahaa pankkiin, samoin kuin fiksun lainan ottaminen. Säästöpinnat kun voivat olla alkaen 10 prosentista jopa 30 pinnaan asti, jossa on jo merkittävä etu – vai mitä mieltä olette?

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi