Äänikirjat – Paras äänikirjapalvelu (ilmainen)

Äänikirjat eli kirjaimellisesti kuunneltavat kirjat ovat kasvattaneet suosiotaan jo pitkän aikaa. Tämän päivän kirjajulkaisija haluaa oman kirjan myös äänikirja -versiona, sillä kovakantisten suosio on laskenut pitkään armotta.

Äänikirjat ovat niin sanotusti eläviä kirjojaÄänikirjoissa on paljon hyötyjä, vaikka ensikertalaiselle ajatus saattaa tuntua hyvinkin vieraalta. Kuunnella jotain tiettyä kirjaa vai? Tottuminen käy nopeasti ja äänikirjoja voi kuunnella koska vaan, missä vaan, liikkeessä tai sohvalla maatessa. Muutenkin keskimäärin ihmiset viettävät pitkiä aikoja päivittäin näyttöpäätteen edessä, joten äänikirja rauhallisella lukijaäänellä on hyvinkin rentouttavaa, siinä missä myös miellyttävää.

Mitä äänikirjat eli audiobookit oikein ovat?

Ne ovat kirjoja, joita voit kuunnella ääneen siinä missä esimerkiksi lapset voivat kuunnella ilta- tai päiväsatunsa vanhempien lukemana. Äänikirjojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja voit kuunnella kirjoja suoratoistona tai offline-tilassa useamman eri palvelun kautta. Kirjoja on tarjolla suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi sekä toki myös muilla kielillä tarvittaessa.

Suosituimmat ja luetuimmat äänikirjat 2022

BookBeat äänikirjan kuvaKärkipaikkaa pitää niukasti Bonnierin BookBeat äänikirjapalvelu, jonka kattavuus on ihan omaa luokkaansa yli 300 000 äänikirjallaan. Kirjoja löytyy suomen lisäksi myös runsaasti englanniksi, ruotsiksi ja muutamalla muulla muulla kielellä.

Valikoima on rajaton: Bestsellerit, ne lumoavimmat romaanit, kauno- ja tietokirjallisuutta, äänikirjat kouluikäisille sekä valikoimasta löytyy myös pienempien lasten (2-6 v.) äänikirjoja huikea määrä. Jälkimmäinen kategoria onkin kasvanut viimevuosina selvästi eniten ja sille löytyy jatkuvasti lisää kysyntää. Valikoima kattaa oikeastaan jokaisen kategorian kirjallisuutta, joten BookBeat palvelu sopii erinomaisesti kaikille.

Bookbeat toimii suorapalveluideatyylisesti, mutta voit ladata kirjoja myös omalle laitteelle ja kuunnella niitä ilman nettiyhteyttä. BookBeat tarjoaa ilmaisen kokeilujakson, jonka kesto on tällä hetkellä 30 vuorokautta. Tämän jälkeen maksat palvelusta aina tietyn summan kuukaudessa, joka sekin vaihtelee.

Kokeile BookBeatia maksutta >>

Paras äänikirjapalvelu

Mikä on vuoden 2021 paras äänikirjapalvelu? Vaikea sanoa, sillä palveluita aukeaa joka kielellä joka paikkaan, mutta listasimme muutaman hyvän suomalaisen vaihtoehdon, jotka ovat kaikki erinomaisia. Meille Suomeen uusia palveluita kun aukeaa kuitenkin rajoitetusti ja useimmissa tarjonta on maailman mittastandardeilla niukkaa – tosin nopeasti kasvavaa ja varsin riittävää erityisesti 2022 vuonna. Elisan kotimainen kirjapalvelu on toiminut jo lähes 12 vuotta ja myös sitä voi kokeilla 30 päivää ilmaiseksi.

Elisa äänikirjapalvelu kuva

Äänikirjat ilmaiseksi suomeksi

Pääset käsiksi äänikirjoihin alkuun ihan ilmaiseksi, sillä monelle ajatus tuntuu vielä vieraalta. Tärkeintä alkuvaiheessa on ”oman” kirjan löytäminen ja lukijaäänen pitää miellyttää. Muuten homma saattaa tyssätä siihen ja alkuun kirjan kuuntelu voi jopa kuulostaa hieman hölmöltä pelkästään ajatuksena. Mutta esimerkiksi ilmainen Storytel on huippuluokan äänikirjapalvelu ja myös sen massiivinen noin 300 000  ääni- sekä e-kirjavalikoima, jonka voit ottaa koekäyttöön ilman kustannuksia 14 vuorokauden ajaksi.

Storytel äänikirjat 14 päivää ilmaiseksi

Äänikirja – Tarjoukset ja lahjakortit

Kilpailun ollessa kovaa tarjouksia on tällä hetkellä jokaisen palvelun kautta. Yleensä tarjous on ilmainen tietyn ajan mittainen aikajakso. Myös lahjakortteja löytyy ja jos ei suoraan, niin aina voit räätälöidä sellaisen esimerkiksi joululahjaksi perheelle. Black Friday toi mukanaan myös tarjouksia, jotka ovat toistaiseksi nähtäväksi vielä tälläkin hetkellä voimassa monta kuukautta sen jälkeen.

Erilaisuutta tarjoaa Nextory -äänikirjasovellus

Nextory tarjoaa myös sekin valtavan määrän niin e-kirjoja kuin äänikirjojakin. Kuukausimaksu on kiinteä, kuten muissakin palveluissa ja pääset sitä kautta käsiksi satoihin tuhansiin kirjoihin. Palvelu eroaa muista kuitenkin siten, että sen sovellus toimii vain mobiili- ja kännykkälaitteella. Palvelussa on ilmainen 14 vuorokauden kokeilujakso.

Nextory äänikirjojen parissa rentoudut

Kokeile Nextory -palvelua tästä

Ryhdy äänikirjan lukijaksi

Äänikirjan lukeminen kuulostaa monen kovakantisia lukevan korvaan jopa kummalliselta. Mielipidekysymyksestäkö on kuitenkin on kyse? Siitäpä juurikin.

Juoksu- tai kävelylenkille et valitse kovakantista, vaan nappaat äänikirjan tai musiikkia mukaan temmosta ja tyylistä riippuen. Nukkumaan mennessä tai rentoutuessa perinteinen kirja taas tulee monelle kysymykseen, vaikka tämäkin on jossain määrin ikäkysymys tai tottumiskysymys.

Kuusikymppisenä et ehkä niin välitä audiobookeista, vaikka ei tämäkään ole kiveen louhittu, meitä kun moneen junaan. Lapsille äänikirjat uppoavat erinomaisen hyvin. Myös näkörajoitteet sekä paljon päivisin konetta tai puhelinta käyttävät eivät välttämättä jaksa rasittaa enää silmiään. Äänikirjoille siis toden totta löytyy kysyntää ja aitoa tarvetta.

Ilmaiset äänikirjat

Täysin ilmaisia äänikirjoja suomeksi ei ole tai sellaista palvelua, ehkä YouTubea lukuunottamatta, mutta siinä häiriötekijänä toimivat mainokset, ilman YouTube Premium -jäsenyyttä. Jos nyt kuitenkin haluat venyttää penniä ja miksipä et niin, hyödyntämällä kaikki äänikirjat saat 30+30+14+14 vuorokautta ilmaista luettavaa – tai kuunneltavaa. Tässä on jo 88 vuorokautta ilmaista suomalaista äänikirjamateriaalia. Muista kuitenkin, että ilmainen äänikirja saattaa muuttua nopeasti maksulliseksi, jos unohdat perua ilmaisen koeajan.

E-kirjat

Miten E-kirjat eroavat äänikirjoista? E-kirja on siis vain verkosta ostettava ”kovakantinen” kirja, jota voit lukea tablettilaitteelta tai puhelimen ruudulta. Mitään muuta eroa näissä ei ole ja e-kirjat ovat verrattavissa vaikka esimerkiksi Amazonin Kindleen, joka oli jossain kohtaa kuuminta hottia, erityisesti Amerikan maalla. Näitä ei siis kannata sekottaa ja kaikki meillä esillä olevat palvelut tarjoavat molempia vaihtoehtoja.

Verkkokirjakauppa Adlibris

Sittenkin se kovakantinen? Adlibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa eli ei muuta kuin tilaamaan kovakantista. Valikoimaa on yli 12 miljoonan kirjan verran, joten todennäköisesti löydät minkä tähänsä kirjan. Kaupasta saat aina edulliset hinnat ja jos tilaus ylittää 39,90 euroa, et maksa tilauskuluja ollenkaan.