Lopeta tupakointi – Säästät kaksion verran rahaa elämän aikana

Projektin kulkua on päivitetty: 3. kesäkuuta, 2018.

Sanoin ei tupakalla jo 2015 lopussa ja päätös on pitänyt nyt kesällä 2018 tarkastellessa. Pidän tästä päiväkirjaa yllä ja tupakoinnin lopetus on auttanut merkittävästi edistämään terveyttä niin monella tavalla, joita en koskaan ollut edes uneksinut aikaisemmin.Tupakoinnin lopetus -projekti on aloitettu 2015 vuoden lopussa.

Niin se vain on vaikeaa, tupakoinnin lopettaminen nimittäin. Yksi elämäni suurimpia paheita, joista en vain pääse eroon.

Olen yrittänyt lopettaa nelisen kertaa ja päässyt kahdesti muutamaksi kuukaudeksi eroon.

Sikari-iltojen päätteeksi vanha paha ja hitaasti tappava tapa on kuitenkin hiipinyt takaisin elämään ja koukussa ollaan, myönnettävähän se on.

Tiedän täsmälleen mitä se maksaa, kuinka epäterveellisestä se on, mutta addiktio on vahvempi kuin mies itse, rohkenen tunnustaa.

Tupakoinnin lopettaminen yskä, väsymys, painonnousu, keuhkojen palautuminen ja kaikki tämä on kahden vuoden jälkeen tarkasteltuna saatu kuntoon ja en voi muuta kuin olla ylpeä

Mitä tupakointi sitten maksaa?

Poltan noin 25 savuketta päivässä, joten rahaa palaa niin paljon, että hirvittää kirjoittaa puhtaaksi näitä numeroita.

Sauhuttelun hinta on jotain 2000 € nurkilla aina vuodessa, joten olen tähän mennessä kessutellut 10 Meksikon Cancunin lomamatkaa tai yhden puolikkaan C-mersun.

Ei naurata yhtään, mutta totuus on karu ja juurikin niin kuin kirjoitin. Miettiessäni tätä asiaa naamani valahtaa kalpeaksi ja häpeän suuresti asiaa.

Ei saatana, että rupesin polttamaan.

Hävettää kirjoittaa sivulle, jonka ydinideana on rahan säästäminen, kun upotan moisen määrän euroja savuna ilmaan.

Tupakan hinta nousee 2016 vuonna

Olisikohan jo korkein aika lopettaa tupakointi, nyt viimeistään kun askin hinta nousee kahdella kokonaisella eurolla hetken kuluttua?

Savukkeen imeskelyn hinta siis nousisi omalla kohdallani noin tonnilla vuodessa, silti jossain sisimmissäni mietin, että kyllähän tämän nyt vielä pystyy kestämään.

Ei tasan pysty, kun nyt järjellä mietitään.

Saa loppua vuoden loppuun mennessä, olkoon se uuden vuoden lupaukseni (en ole ikinä pettänyt uuden vuoden lupaustani ja en tee myöskään nyt poikkeusta)

Kaikki säästetyt rahat menevät lapseni osakesalkkuun

Tämä on tavoitteeni, jokainen savukkeettomuudesta säästetty sentti menee kiinni poikani sijoitussalkkuun.

Tämä on hyvä tavoite ja olen tyytyväinen, että olen tehnyt sen ja se tuntuu olevan lähempänä, kun se on mustaa valkoisella ja julkaistuna netissä.

Tiedän pystyväni siihen ja aina kun mietin tupakkaa, voin ajatella, että säästetyt rahat menevät parhaimpaan mahdolliseen paikkaan. Saan myös samalla rahalla vakuutettua koko perheen, vakuutusvertailun avulla olen optimoinut ja saanut mielestäni parhaan mahdollisen diilin koko perheelle.

Jos siis säästän 3 tonnia vuodessa, seuraavat 17 vuotta, on poikani salkku tässä vaiheessa paisunut kohtuullisiin lukemiin.

Hänen täyttäessä 18, tulee salkussa olemaan realistisella 7% vuosituotolla ~96.000 €.

Raportointi

Teen väliaikaraportteja blogiini, kuinka tupakoinnin lopettaminen sujuu ja mitkä ovat fiilikset. Nyt ne ovat ainakin erinomaiset ja olen innoissani tulevasta projektista.

Ajoitan lopettamisen vuoden loppuun syystä, että aloitan 5 viikon lomani 29. joulukuuta alkaen. Uutena vuotena poltan elämäni viimeisen sikarin.

Päivitys: 3. kesäkuuta, 2018

Tupakoinnin lopetusprojekti on pitänyt, vaikka olen polttanut silloin tällöin muutaman savukkeen, viimeksi eilen terassilla komean kesäkelin päätteeksi. Olen kuitenkin pysynyt päätöksessäni ja erittäin tyytyväinen siitä.

Kun päätös oli tehty, lopettaminen oli kohtuullisen helppoa

Myönnän nyt, että tein alkuun päätöksen perustuen puhtaasti rahan säästöön, jota olen tehnyt aktiivisesti kilpailuttamalla sähkön kerran vuodessa ja tekemällä parempia päätöksiä jokaisen hankinnan suhteen ja vähän siellä suntäällä. Meinasin ostaa uuden 60″ telkkarin, mutta päätin sen sijaan ostaa kaverin vanhan 32″ käytettynä kympillä. Tein mielestäni hyvän diilin – en tarvitse 60″ telkkaria!

Muitakin säästöoperaatioita on ollut

Olen vaihtanut luottokortit vuosimaksuttomiin vaihtoehtoihin ja vaikka en suoranaisesti väittäisi olevani mikään Masterchef, niin olen oppinut kokkaamaan edullisia aterioita, joita voi syödä hymyissä suin. Tämän tuomion olen kuullut myös vaimolta ja kavereilta – eli ruoka maistuu todennäköisesti muillekin, elleivät sitten tekohymy päällä popsi ruokaa menemään.

Kirjoitin myös jo 2016 vuonna, kuinka puhelinliittymät kannattaa kilpailuttaa ja sitä kannattaa harjoittaa aktiivisesti. En ollut kuitenkaan itse tehnyt niin, joten tein niin ja säästin siinäkin. En paljoa, mutta noin 10 euroa kuukaudessa on sekin kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Asuntolaina on kilpailutettu ja Säästöpankki on nykyään pankki, joka saa minun korkokulut. Tässä tulen säästämään arviolta 3500 euroa. Kulutusluottoa en saanut, enkä edes käänteistä asuntolainaa (vakuudellinen laina asuntolainan päälle), mutta onneksi Bank Norwegian jeesi tässä. Tarkoituksena on yrittää neuvotella myös tämä laina asuntolainaan mukaan, kun ehkä joskus pankki siihen suostuu.

Terveyshyödyt ja vieroitusoireet

En alkuun edes ajatellut, kuinka merkittävät terveyshyödyt tupakoinnin lopettamisesta voi saada. Tajusin asian vasta 2018 Tupakoinnin lopettaminen oli helppoa ja kokemuksia sen verran, että se ei ollut lopulta edes hankalaa, kun sisäinen motivaatio pisti projektia hanakasti eteenpäinvuonna, kun törmäsin jossain netissä tekstin pätkään: ”Jos lopetat tupakoinnin ennen 30 vuoden ikää, lisäät elinvuosia 10:llä”.

Tein pientä tutkimusta ja vaikka kuulunkin nelikymppisten kerhoon, niin hyödyt ovat merkittävät kohdallani. Jos olisin jatkanut aski per päivä tahtia, olisin voinut sairastua vaikka keuhkoahtaumatautiin hyvinkin nopeasti. Näitä asioita en ajatellut. Ajattelin vain, että jos säästän 2000 euroa vuodessa, menee se hyvään tarkoitukseen.

Terveyshyötyjä on mm:

  • Verenkierron parantuminen – kädet eivät ole enää jääkylmät (tässä meni reilun vuoden verran)
  • Parempi iho, joka näkyy selvästi 2 vuoden lopettamisen jälkeen
  • Valkoisemmat hampaat ja ikenet
  • Hapenottokyky selvästi parempi
  • Kunto on parantunut (tosin, tämä lenkkeilyn lisäämisen johdosta)

Sitten vielä päälle ne faktat, että mahdollisuudet sairastua keuhko- tai suusyöpään, saada sydänkohtaus tai aivoinfarkti ja kopata elinikäinen keuhkoahtaumatauti ovat vähentyneet merkittävästi. Ja sitä ne tekevät koko ajan, kun päiviä menee.

Entäpä ne vieroitusoireet?

Voin sanoa, että spaddutauko oli enemmän kun usein mielessä. Aina kun hermostutti tai oli luppoaikaa, tuli rööki mieleen. Hermostunutkin olin ja kiukuttelin kuin mikäkin teinitytttö välillä. Tämä kesti parisen viikkoa. Ruokaa tuli mätettyä myös enemmän ja kiloja tuli reilu 5.

  • Seuraava projekti onkin tiputtaa nämä 5 ylimääräistä kiloa + päälle 10, jotka ovat nekin ylimääräisiä.

Ajan kanssa kaikki tämä on mennyt ohi, mutta myönnän, että vielä aina sillon tällön tuntemukset ovat voimakkaita. Rööki tuoksuu yhä hyvältä, mutta vain välillä. En tiedä meneekö tämä koskaan ohi.

Pääasia on, että olen 99,9% savuton ja muutama spaddu kesäterassilla ei maatani kaada. Eikä lompakkoa, kun ne on kavereilta pummittu! Omaa askia en osta koskaan, eikä tämä johdu siitä, että olen pennin venyttäjä.

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi