Mikä on käänteinen asuntolaina?

Kannattaako käänteinen asuntolaina ja mitä sillä tarkoitetaan?

Käänteisellä asuntolainalla tarkoitetaan tyypillisesti lisälainaa tai kulutusluottoa, jossa vakuutena toimii oma asunto.

Kun asunto on maksettu, voitte hakea tarpeen tullen kulutuslainaa nykyisen asunnon ollessa lainan vakuutena.

Sitä voi hakea arkeen, perustarpeisiin ja suunnitelmien mahdollistamiseen – tai käytännössä ihan mihin vaan.

Esimerkiksi Säästöpankin Kotijousto on nimenomaan tämän kaltainen ”käänteinen asuntolaina”, vaikka se kulkeekin tälläisellä nimikkeellä.

 

Historia ja kenelle tälläinen järjestely sopii?

Joku varmasti miettii, miksi näin hämäävä termi on keksitty, sillä kyseessä on käytännössä vain vakuudellinen Käänteisen asuntolainan vertailu kannattaa ja laskuri pitää huolen numeropolitiikasta, oli kyseessä sitten Osuuspankki tai S-Pankki, ruuvaa laskurilla sopivat lukemat pöytään ensinkulutusluotto, eikä mitään muuta. Tätä sopiikin kysyä, mutta selkeää vastausta meillä ei ole siihen antaa.

Myös muut pankit ovat muunnelleet lainan nimeä, esim. Nordea on käyttänyt asuntojousto -nimikettä ja Danske Bankilla se kulkee nimellä ”kotilaina”. Nimen ei kannata antaa hämätä lainatuotteissa.

  • Käänteiset asuntolainat ovat keksitty Suomessa joskus 2002 – 2003 välillä Hypoteekkiyhdistyksen toimesta.

Käänteinen asuntolaina sopii kenelle tahansa asunnon omistajalle, joka tarvitsee käyttölainaa ja kokee, että se on halvin mahdollinen lainatarjous, mitä voitte saada. Lainatarjouksia on aina syytä kysyä myös muualta.

Lisäksi tähän liittyy omat riskinsä molemmille osapuolille, niin kuluttajalle kuin lainan myöntäneelle pankille. Jos asunnon arvo laskee merkittävästi ja lainaajan maksukyky heikkenee samalla, voi tilanne muuttua tukalaksi. Yleensä nämä ovat kuitenkin tilanteita, joissa hommat selviää neuvottelemalla, mutta riskit ovat kuitenkin olemassa.

Käänteiseen asuntolainaan ei kannata automaattisesti nojata, vaikka pankki sellaista saattaa tuputtaakin, tavallinen kulutusluotto pankista tai nettihakemuksella haettuna voi olla helppouden lisäksi myös edullisempi vaihtoehtoÄlä unohda pyytää tarjousta muualta: Netistä haettu lulutusluotto voi olla halvempi!

Koroissa on todistetusti merkittävästi eroja, minkä tahansa lainatyypin kohdalla ja jokainen lainansa hyvin vertaileva pystyy säästämään elämän aikana kuluissa 2-5 %. Tämä on jo euromääräisesti hyvin merkittävä summa.

 

Kysyntä on pientä ja pankit pysyvät tiukkoina

Kannattaa muistaa, että pankeille ei kelpaa vakuudeksi kaikki asunnot ja jokainen asunnon omistaja ei saa myönteistä päätöstä hakemukseensa. Jos lainahakemus hylätään, on sinulla onneksi kourallinen muita vaihtoehtoja, mistä voit saada lainaa.

Käänteisten asuntolainojen kysyntä on kohtuullisen vähäistä Suomessa. Tämä johtuu siitä, että Paljon suositumpia ovat kulutusluotot ja peruskäyttöön tarkoitetut joustoluotot. Toinen merkittävä syy siihen on, että sellaisen saamisen mahdollisuus on tarjolla vain harvoille, kertoo Yle uutisessaan.

Esimerkiksi omakotitalo ei kelpaa pankeille vakuudeksi ja sijainnilla on suuri merkitys.

Pienet kerrostalokämpät hyvällä sijainnilla pääkaupunkiseudulla taas kelpaavat pankeille keskimäärin aina.

 

Älä unohda käänteisen asuntolainan kilpailuttamista

Suomalaisilla on vielä tekemistä paljon, mitä tulee talouden ja erityisesti lainan kulujen optimointiin. Kilpailuttaminen on Kun olet tekemässä hankintaa ja tässä tapauksessa hakemassa käänteistä asuntolainaa pankista, älä unohda vertailla ja kilpailuttaa hintaa ensinratkaisu tähän, jonka roolia prosessissa pidetään vielä liian monen mielestä merkityksettömänä. ”Kysehän on vain muutamasta prosentin kymmenyksestä, mitä merkitystä tällä nyt sitten on?”, kysyy yksi asuntolainaa havitteleva.


Vastaus tähän kysymykseen: Erot ovat pieniä, mutta pitkällä aikavälillä tarkasteltuna, tekemällä oikeita ratkaisuja ja kilpailuttamalla kaikki tuotteet (ei pelkästään lainat), voit säästää kymmeniä tuhansia euroja työuran aikana.

Esimerkiksi joustoluoton kilpailuttaminen toimii tässä hyvänä esimerkkinä. Voit säästää muutaman tuhannen euron lainassa monta sataa euroa valitsemalla toisen lainantarjoajan.

Eikä se maksa sinulle koskaan mitään, paitsi vartin verran malttia.


Jokainen palvelu tarjoaa laskurin, josta näet tulevan koron karkeasti

Lainalaskuri antaa suuntaa korolle ja lopullinen korko näkyy tarjouksessa. Tämä toimii tukityökaluna ja se on tärkein osa ”lainaajan työkalupakkia”.

Kannattaa kuitenkin tietää, että kaikkien kohdalla tehdään riskianalyysi ja tarjoukseen on hinnoiteltu riski mukaan.

Matalan riskiprofiilin lainaajat saavat yleensä keskimäärin edullisemman tarjouksen.

 

Millaisia kokemuksia teillä on käänteisestä asuntolainasta?

Koska meille on tärkeää, että jokainen informaation palanen on viimeisen päälle kunnossa, haluaisimmekin kuulla teiltä omat kokemukset käänteisestä asuntolainasta.

Onko se ollut kannattava laina vai olisiko perinteinen kulutusluotto ollut loppuen lopuksi parempi vaihtoehto?

Mistä pankista haitte lainan ja millaisella korolla? Jättäkää kommenttia alapuolelle, kaikki ovat tervetulleita mukaan keskusteluun. Ja ennen kaikkea, älkää jättäkö lainojen vertailemista puolitiehen:

Hae lainaa heti – vertailu >>


Oman pankin laina ei ole aina halvin tai sen saaminen voi olla suljettu pois liian tiukkojen ehtojen takia. Voit kuitenkin saada monta lainatarjousta heti netissä, joten rohkaisemme kaikkia vähintään kokeilemaan & kilpailuttamaan.

1 Comment
  1. Vastaa Kirsti merisalo 11.2.2019 at 12:22

    Mikä
    Pankki edullisin 78 neliön riv.kinnarissa järvenpää ei tulossa remontteja.rv1980.10,000 e.laina kolmen velan maksuun.tulot n.1600
    /kk

Kommentoi