Debit -kortti kokemuksia & informaatiopaketti

Korteista puhutaan paljon. On olemassa Debit -kortti, sitten tulevat luottokortit, lukuisat yhdistelmäversiot niistä sekä turvallinen & erityisesti nuorison kukkaroista löytyvä Visa Electron.

Myös nippu muita kortteja on olemassa monilla eri ominaisuuksilla, vuosimaksuilla (tai ilman), matkavakuutusten sekä eri bonusohjelmien kanssa ja niin edelleen.

 

Mikä on Visa Electron-, Credit- ja Debit -korttien ero?

Debit kortti on pankkikortti (kuten Visa tai Visa Electron) ja sillä tehdyt ostokset veloitetaan suoraan tililtä. Siinä ei ole luotto-ominaisuutta eli Debit-korttia ei kannata sekottaa luottokorttiin tai tavalliseen Visa Electron – eikä varsinkaan yhdistelmäkorttiin.

Debit kortti toimii ulkoimalla, virossa ja sen voi vetää miinukselle. Ei mukava kombo, eihän? Mutta onneksi katevarauksia voi seurata tiiviisti verkossa ja kortin saaminen on myös mahdollista ilman luottotietoja ja rinnakkaiskorttina joissain tapauksissa myös alaikäiselleNämä kuitenkin sekoittuvat helposti ja Debit-kortit ovat nykyään huomattavasti harvinaisempia kuin edellä mainitut kortit. Visa Electronin ja Debit -kortin erot ovat pankkien automaattinen vahvistus tilin saldoon katsoen. Debit-kortilla pystyt menemään miinuksella, siinä missä Visa Electronilla tämä ei ole mahdollista, sillä saldo tarkistetaan automaattisesti ja aina.

 

Debit kortti ulkomailla

Debit-kortti toimii ulkomaillakin, mutta emme ensikädessä suosittele sitä kenellekään (luottokortti on parempi, tosin ei tarpeellinen kaikille). Visa Electron on huipputurvallinen, mitä tulee rahan nostoihin ja sitä ei voi viilata miinukselle. Luottokortissa taas tulee usein mukana etuja (ilmaisiakin), eikä niistä tarvitse maksaa vuosimaksuja.

Vuosimaksuttomat luottokortit ovat yleistymässä ja vain harva ottaa vuosiveloituksellisen kortin.

Yleensä ne, ketkä haluavat vähän ”prameampaa” tavaraa kuten American Expressiä tms. ja ne, joilla on ylipäätään mahdollisuus sellaiseen. Vasta silloin lähtisimme tutkailemaan sinne suuntaan, muuten väliinjättö lienee fiksuinta. Esimerkki Säästöpankin lainat ja luottokortit ovat hyvä suunta, varsinkin, jos olet jo pankin asiakas ja etsit peruskorttia lompakon täytteeksi.

Debit-kortti ei ole huono vaihtoehto, mutta se on jotakuinkin ”vanhan ajan” kortti, vaikka toki ajaa asiansa ja on yhä elinvoimainen.

Visa Electronistakin on tullut suositumpi jo pitkälti yli vuosikymmen sitten. Sitten on vielä olemassa yhdistelmäkortit, joissa saat sekä Electronin nosto-ominaisuuden + luottokortin edut esim. lento- & majoitusvarauksia varten. Tätä on tarjolla lähes kaikilta pankeilta, suosituin lienee edullisuutensa takia S-Pankin kortti.

Debit-kortti pelittää hyvin lähes joka maassa ja jos matkaat esimerkiksi Yhdysvaltoihin, voit etukäteen ilmoittaa pankille, että kortti aktivoidaan toimimaan myös siellä.

Debit kortti pelaa Saksassa, Ruotsissa ja netissäkin eli se on todella monipuolinen, myös verkkokaupassa voit tehdä ostokset helposti kortin avulla, kunhan ominaisuudet on aktivoitu ja limiitit on säädetty kuntoon

Debit -kortti varmennus ja turvallisuus

Debit -kortti on turvallinen, mutta ei välttämättä turvallisin. Jos teet paljon verkko-ostoksia, niin suosittelemme tähän esimerkiksi Tuohen tai sitten uudemman norjalaisen johtotähden luottokorttia.

Mutta emme sano Debitille suoraan ei, mutta Visa Electronkin on ”parempi”, jos tälläistä sanaa viitsii näissä karkeloissa edes käyttää.

Tämä on kuitenkin tiimimme mielipide erityisesti, kun mennään turvallisuuspuolelle.

Punnitkaa korttivaihtoehtoja ja tehkää päätös, Debit-kortti sopii joillekkin, mutta luottokortti on erityisesti yhdistelmäominaisuuden ehdottomasti paras. Kortteja on tarjolla monesta eri paikasta, tietenkin pankeista, mutta myös kansainväliset pankit kuten Santander tarjovat luottokorttia sekä kourallinen muita tuttuja nimiä – tosin ei ”kivijalkapankkiryhmään” kuuluvia sellaisia.

 

Hienoisia miinuksia myös, että verkkolompakoihin ei pysty lisäämään (tällä hetkellä) tiettyjä Debit -kortteja ja esim. Masterpass hyväksyy vain rajatun määrän Mastercard -luottokortteja.

 

Varmennuspuolesta: luotettavaa peliä ilman huolia

Debit kortin varmennus on lujaa ja vahvaa. Myös katevaraus näkyy verkkopankissa pikapikaa, joten tiedät, koska fyrkkaa on mennyt. Tässä olisi kuitenkin parannettavaa monellakin pankilla. Veloitus saattaa näkyä nimittäin viiveellä.Varmaa kuin pläkki, kuuluu sanonta. Debit -kortilla et voi saada mitään megamenetyksiä aikaan, mikäli se joutuisi vääriin käsiin.

Varmennus tehdään PIN-koodilla, joka on (toivottavasti) vain teidän tiedossanne. Kaupan kassalla pätee sama homma ja yli 50 euron ostoksissa henkilötunnuksia kysytään jokaisessa putiikissa, joka noudattaa lakeja. Passi ja henkkarit molemmat käyvät, Kela-kortti (ei edes kuvallinen) ei käy.

 

Debit kortti ilman luottotietoja – tai mikä tahansa pankkikortti

Luottotiedot, tämä ainainen kysymys ja ikävä kyllä kasvava kirous Suomessa tekee asioista hieman hankalampaa. Et saa mitään korttia mistään pankista ilman luottotietoja oli kyseessä sitten Debit-kortti tai Visa Electron, puhumattakaan luottokortista.

Raja on vedetty ja sitä ei ylitetä, ei oikeastaan millään, vaikka iso tilin kate saattaa joissain tapauksissa vaikuttaa tähän.

Tässä puhutaan kuitenkin yli 100.000 eurosta ja kaikki edelliset velat ja maksuhäiriöt pitää olla kuitattu, jotta mahdollisuus on olemassa.

Tämä on spekulatiivista tietoa ja pelkästään puoli kourallista yksittäistapauksia on tiedossa/konfirmoitu. Laki tiukentuu koko ajan, joten tämä on kysymysmerkki rehellisesti ja puolueettomasti ilmastuna. Mahdollisuudet ovat kuitenkin (ainakin vielä) olemassa, tosin me emme takaa mitään, sillä tarjoamme vain puhdasta informaatiota ja tieto saattaa olla vanhentunutta.

 

Mistä kortti kannattaa napata kouraan?

Debit kortteja on paljon, esim. Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, OP (Osuuspankki), S-Pankki tarjoavat kyseistä korttia ja sitten on olemassa liuta hieman tuntemattomampia kortteja, kuten Amazon Debit kortti.

Myös ehkä koko kansalle tutut Bitcoin Debit kortit ovat myös tulleet markkinoille tosin, emme ole kryptovaluuttojen suoranaisia kannattajia ja emme tämän kortinkaan. Sellaisesta löytyy kuitenkin tietoa, tosin se on englanniksi samoin, kun maailman suurimman Amazon -verkkokaupan korttikin.

Emme voi antaa mitään suoraa ohjetta, mutta oma pankki on aina paras paikka startata kaikki säästäminen, lainaaminen ja korttien hakeminen – mitä tahansa korttia sitten etsitkään.

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Olkaa hyvä.

Kommentoi